Банкам полегшили валютний арбітраж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам полегшили валютний арбітраж

Валюта
483
Національний банк (НБУ) спростив умови проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі, що передбачають купівлю/продаж іноземної валюти за іноземну валюту, тобто без використання гривні.
Про це йдеться в постанові НБУ №143 від 26 грудня “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку”, яка набирає чинності 2 січня 2018 року.
Регулятор повідомляє, що банки зможуть здійснювати такі операції за дорученням юридичних та фізичних осіб-підприємців, тоді як раніше їх можна було здійснювати тільки за дорученням клієнтів-фізосіб; зможуть проводити арбітражні операції з новим інструментом – банківськими металами.
У Нацбанку зазначають, що банки також отримають можливість проводити арбітражні операції не тільки з іноземними банками, а й з іноземними небанківськими фінансовими установами, що мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою, а також зможуть укладати договори для проведення арбітражних операцій з іншими уповноваженими банками, які вже встановили відносини з іноземними контрагентами.
“Також скасовуються вимоги про реєстрацію банками в Національному банку правил проведення арбітражних угод… і клієнтських операцій з купівлі-продажу іноземних валют на умовах “форвард” в системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку”, – заявили в НБУ.
Крім цього, прийнята постанова дозволяє міжнародним фінансовим організаціям (МФО) купувати або продавати валюту в будь-якому українському банку на вибір, а не тільки в тій установі, де відкрито їхній рахунок.
Документ скасовує також норму, згідно з якою купівля іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора для виконання боргових зобов’язань позичальника за кредитом дозволяється тільки за умови, що в рахунок кредиту кредитор фактично також передав іноземну валюту 1-ї групи Класифікатора.
Регулятор упевнений, що зазначені заходи сприятимуть розширенню можливостей банків з проведення арбітражних операцій, розширять коло клієнтів, які зможуть здійснювати такі операції.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас