Американські вчені створили засіб для пригнічення ВІЛ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські вчені створили засіб для пригнічення ВІЛ

Технології&Авто
3727
Вчені з Єльського університету створили препарат, який пригнічує роботу ферменту, який допомагає ВІЛ вбудовувати себе в ДНК клітини. За допомогою цього препарату дослідникам вдалося захистити мишей від інфекції. Про свою розробку вчені повідомили в журналі PNAS.
За словами вчених, сьогодні заражені ВІЛ можуть прожити десятки років завдяки прийому антиретровірусних препаратів – речовин, що пригнічують різні етапи реплікації вірусу в клітинах тіла. Позаяк вони часто володіють сильними побічними ефектами, медики часто змушені припиняти їх прийом на кілька тижнів.
При припиненні їх прийому ВІЛ “вилазить з окопів” і починає інтенсивно копіювати себе, часто повертаючись до початкових масштабів інфекції за три або два тижні. В останні роки вчені активно намагаються знайти ліки або антитіла, які допомагали б уникнути подібної “контратаки” вірусу, або дозволяли б “вигнати” вірус із клітин.
Багато видів антиретровірусних препаратів, як пояснюють вчені, блокують роботу цього білка, проте жоден з них не робить це зі 100% надійністю і безпекою. Частина вірусів поступово стає невразливою для їх дії, а самі по собі ці речовини мають смертельно небезпечні побічні ефекти, що не дозволяють приймати їх нескінченно довго.
Тепер же дослідники розв’язали цю проблему за допомогою методу комп’ютерного моделювання. Використовуючи комп’ютерні моделі різних версій зворотної транскриптази – ферменту, який допомагає вірусу перетворити свою одиночну РНК на ДНК для вбудовування її в клітину, вчені вивчали те, як взаємодіють з ним різні речовини і ліки, вже відомі науці, і відібрали з них найефективніші.
Відкривши кілька десятків таких молекул, здатних пригнічувати роботу цього ферменту, вчені спробували поліпшити їх роботу, змінюючи структуру їхніх ключових елементів, що з’єднуються зі зворотною транскриптазою. Плодом цих зусиль стало відкриття молекули, що отримала ім’я “речовина-1”, яка взаємодіє з вірусом приблизно в 2,5 тисячі разів активніше, ніж її попередник.
Домігшись подібного результату, вчені синтезували її реальний аналог і перевірили його роботу на культурах імунних клітин, заражених ВІЛ, в комбінації з іншими антиретровірусними препаратами або в складі особливих наночасток, які поступово виділяли “речовину-1” в навколишнє середовище.
Подальші експерименти показали, що отримана речовина ефективно пригнічувала розмноження вірусу навіть в малих дозах. Досліди на мишах показали, що невелика доза “речовини-1” здатна захистити мишей від ВІЛ протягом 30 днів.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас