Робот допоможе уникнути помилок при операціях на хребті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робот допоможе уникнути помилок при операціях на хребті

Технології&Авто
715
Швейцарські фахівці з Університету Берна і Центру електроніки і мікротехнологій CSEM розробляють нову сенсорну технологію, здатну вивести складні хірургічні операції на хребті на новий рівень безпеки.
Операція з ручної стабілізації хребта, під час якої уражені хребці закріплюються за допомогою спеціальних трансплантатів – клаптів на ніжці – стає все більш поширеною через загальне старіння населення і зростання спінальних захворювань. Однак, ця процедура закінчується невдачею в 15% випадків через свою складність – гвинти не потрапляють в центральну частину хребця або їх кінчики виступають назовні, зачіпаючи сусідні тканини і нерви.
Новий роботизований дриль, оснащений сенсорами, здатний «промацувати» тривимірний ландшафт хребця і, в поєднанні з електроміографічним дослідженням, дозволяє уникнути неправильних влучень, будь то нерви чи краї кісток, повідомляє Engineer.
Високошвидкісні датчики визначають товщину кісток і наявність нервів, звіряють цю інформацію зі зробленими до операції знімками і дають хірургам можливість точно розташувати клаптики на ніжці. Вперше у нейрохірургів з’явилася можливість отримувати дані в реальному часі про те, куди направляти свердла. Хірургічний робот діє з надзвичайною точністю і справляється із завданням набагато швидше від людини, що дозволяє уникати пошкоджень і ускладнень, а також звести до нуля відсоток невдалих операцій.
«Ми вважаємо це майбутнім спінальної хірургії», – заявив Андреас Раабе, один з керівників проекту.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас