Lenovo і Intel побудують у Європі один з найпотужніших суперкомп'ютерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Lenovo і Intel побудують у Європі один з найпотужніших суперкомп'ютерів

Технології&Авто
738
Компанії Lenovo і Intel розгорнуть у Європі високопродуктивний обчислювальний комплекс, який зможе претендувати на один з перших рядків у рейтингу найпотужніших суперкомп’ютерів світу Top500.
Система SuperMUC-NG проектується в інтересах суперкомп’ютерного центру імені Лейбніца (LRZ) Баварської академії наук у Мюнхені, Німеччина. Проект реалізується з використанням понад 6500 обчислювальних вузлів Lenovo Think System SD650 наступного покоління, процесорів Intel Xeon Platinum з технологією Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX 512) і архітектури Intel Omni-Path.
Очікується, що роботи з будівництва комплексу завершаться в кінці 2018 року. Система забезпечить обчислювальну потужність в 26,7 петафлопса (квадрильйона операцій з плаваючою комою за секунду).
Для порівняння: лідируючу позицію в поточному рейтингу Тор500 займає китайський суперкомп’ютер Sunway TaihuLight, швидкодія якого становить 93 петафлопси. На другому рядку розташовується система Tianhe-2 (MilkyWay-2) з потужністю в 33,9 петафлопса, а на третьому – комплекс Piz Daint з продуктивністю в 19,6 петафлопса.
Завдяки технічній оптимізації Intel, а також використанню новітньої технології водяного охолодження Lenovo, яка відводить виділену теплову енергію і підтримує оптимальну температуру в системі, суперкомп’ютер SuperMUC-NG дозволить скоротити витрати на супровід. У поєднанні з програмним забезпеченням Lenovo Energy Aware Run-Time (EAR), яке динамічно контролює потужність системної інфраструктури під час роботи додатків, комплексна технологія водяного охолодження Lenovo забезпечує LRZ на 45% більшу економію електроенергії в порівнянні з аналогічною системою повітряного охолодження.
Після введення в дію суперкомп’ютер SuperMUC-NG буде використовуватися в дослідженнях таких наукових дисциплін – в астрофізиці, гідродинаміці, біології, медицині та інших.
За матеріалами:
Servernews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас