Чотири ключові реформи 2017. Як вони змінять життя українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чотири ключові реформи 2017. Як вони змінять життя українців

Казна та Політика
3816
2017 рік був сповнений економічними і політичними подіями. Українці нарешті отримали довгоочікуваний безвіз, вітчизняні компанії вийшли на північноамериканський ринок в рамках зони вільної торгівлі з Канадою, повноцінно запрацювала Асоціація з ЄС.
Проте серйозні зміни відбувалися і всередині держави. Найбільший суспільний резонанс в 2017 році викликали чотири ключові реформи: пенсійна, медична, освітня і судова.
Першою стартувала освітня реформа. 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон «Про освіту». Термін навчання у школі для першокласників 2018 року складе вже 12 років. Чотири роки діти проведуть у початкових класах, 5 років триватиме їхня базова середня освіта, а останні 3 роки учні будуть отримувати профільну середню освіту, орієнтуючись на майбутню професію. Втім, головним досягненням, на думку педагогів, стало запровадження інклюзивної системи: діти з особливими потребами почали навчатися разом зі своїми звичайними однолітками.
На початку жовтня парламент запустив пенсійну реформу, яка дозволила підняти пенсії для 10,2 млн українців. Чимало дискусій у суспільстві викликало поступове збільшення трудового стажу до 35 років, в 2028 році. Експерти по-різному оцінюють такі нововведення, але це рішення дозволило не підвищувати пенсійний вік. Наступним кроком стане перехід від солідарної до накопичувальної системи, завдяки чому, за прогнозами Кабміну, протягом 10 років вдасться подолати дефіцит Пенсійного фонду. Сьогодні він становить понад 140 млрд грн, а це 11% ВВП.
У жовтні Верховна Рада також дала старт медичній реформі. За словами радника в. о. Міністра охорони здоров’я Юрія Джигира, сьогодні Україна витрачає на медицину понад 60 млрд грн щорічно, втім, якість послуг залишається низькою, а смертність – високою. Головне завдання реформи – змінити підхід до фінансування, щоб кошти йшли на лікування громадян, а не на утримання ліжко-місць. Це також позначиться на зарплатах медперсоналу первинної ланки допомоги: терапевтів, сімейних лікарів, педіатрів. Вони будуть отримувати 370 грн за пацієнта в 2018 році і 450 грн – з 2019 року.
А наприкінці року перейшла на наступну сходинку судова реформа. 15 грудня розпочав роботу новий Верховний суд, склад якого обирали шляхом публічного і відкритого конкурсу. За словами представників влади, це відправна точка для перезавантаження судової системи, в рамках якої вже з нового року будуть створені нові апеляційні та місцеві суди, що сформує систему повністю незалежного судочинства в Україні.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас