Яку виборчу систему підтримують українці - опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку виборчу систему підтримують українці - опитування

Казна та Політика
1215
Українців не влаштовує чинна виборча система. Не хочуть і повернення до чистої мажоритарки або до пропорційної системи із закритими списками.
Обираючи серед запропонованих типів виборчих систем, відносна більшість (35%) громадян України обрали пропорційну систему з відкритими списками, свідчать дані опитування Центру Разумкова.
Практично однаковий рівень підтримки чисто мажоритарної системи та існуючої моделі змішаної системи (16-17%). Найменше підтримують пропорційну систему з закритими списками (5%).
“Таким чином, ні існуюча змішана виборча система, ні варіант виборів за пропорційною системою з закритими списками”, ні мажоритарна система в “чистому” вигляді не набирають тієї переважної суспільної підтримки, яка легітимізує як консервацію діючої системи, так і повернення до вже випробуваних раніше. Однак, очевидно, прагнення значної частини суспільства – робити свідомий вибір під час голосування, і значною мірою цей вибір прямує в бік підтримки тієї чи іншої політичної партії (яка змогла залучити авторитетних людей), а не окремої кандидатури”, – зазначають соціологи.
Дослідження проведене Центром Разумкова з 22 по 27 вересня 2017 року серед 2008 респондентів у всіх регіонах України, за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, більшість українців (56%) вважають демократію найбільш бажаним типом державного устрою, 18% – за певних умов готові віддати перевагу авторитаризму, 14% вважають, що для них не має значення, демократичний режим чи ні.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас