"Доступне житло": як держава допомагає українцям придбати квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Доступне житло": як держава допомагає українцям придбати квартири

Казна та Політика
3567
“Доступне житло” – це державна підтримка для придбання житла. Вона може покривати 30-50% вартості квартири або будинку.
Програма “Доступне житло” практично не фінансувалася з 2015 року. В кінці листопада відновили програму і виділили на неї 30 млн гривень, повідомляє “Сьогодні”.
Раніше в програмі могли брати участь лише ті, хто стоїть в черзі на квартиру – соціально незахищені категорії населення. Але в цьому році в програму включили і тих, хто взагалі не має житла.
Хто може взяти участь у програмі:
  • Українці, які потребують поліпшення житлових умов;
  • Той, хто не має власного житла. При цьому нерухомість на непідконтрольних територіях не враховується.
  • Той, хто має житлову площу менше 13,65 кв. м.
Середній дохід членів сім’ї в розрахунку на одну людину на місяць не повинен бути більше ніж п’ять середніх зарплат в регіоні. Наприклад, у Херсонській області середня зарплата в жовтні була 5969 гривень. Сім’я з чотирьох осіб із загальним доходом 20 тис. гривень – 5 тис. на людину, може подавати заяву на участь у програмі.
Для тих, хто потребує поліпшення житлових умов, держава покриє 30% вартості житла. В цьому році вперше в програму включені учасники АТО і переселенці – для них держава покриє 50% від вартості квартири.
У кожному населеному пункті місцева влада визначає максимальну вартість квадратного метра для житла. При цьому будинок або квартира повинні бути в новобудові.
У 2017 році держава виділила на програму 30 млн гривень, на 2018 в держбюджеті закладено 100 млн гривень.
Також в Україні є програма пільгового кредитування житла для молоді. За програмою державний кредит можуть отримати українці до 35 років строком до 30 років з відсотковою ставкою до 3%. Однак і на цю програму у держави поки що не вистачає грошей. Останні три роки з держбюджету взагалі не виділялися кошти на кредитування купівлі житла.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас