Відкрито спосіб масового виробництва графенової тканини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито спосіб масового виробництва графенової тканини

Технології&Авто
2282
Основою для розумних тканин може стати графен, але досі була відсутня технологія промислового виробництва графенового текстилю. Вчені з Університету Манчестера, про роботу яких розповідає Phys.org, змогли розробити рішення цієї проблеми.
Раніше текстиль покривали оксидом графену, а потім відновлювали його до функціональної форми. Дослідники змінили технологію: спочатку вони відновили графен у розчині, і тільки після цього покрили ним тканину. Цей процес називається ґрунтовкою і сьогодні все частіше використовується для нанесення шарів активних речовин на текстиль. Наприклад, так виробляється одяг, що не промокає.
Як показали експерименти з готовою тканиною, відновлений оксид графену обгортає окремі бавовняні волокна, що гарантує хорошу електропровідність, міцність на розтягнення, повітропроникність, гнучкість і зручність при носінні.
Прання не впливає на властивості графенової тканини. Властивості такого текстилю дозволять використовувати його різними способами, наприклад, для створення одягу з вбудованими в нього датчиками фізичної активності або нагрівальними елементами.
Нова технологія може забезпечити виробництво графенових тканин зі швидкістю до 150 метрів на хвилину. За словами авторів роботи, цей метод можна застосовувати для створення спортивної форми, військового екіпірування та медичного одягу. У своїх наступних роботах дослідники вивчать інші двомірні матеріали і те, як їх можна пристосувати для виробництва одягу. Також вони будуть працювати над комерціалізацією своїх технологій.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас