Рівно два шари графену зможуть зупинити кулю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівно два шари графену зможуть зупинити кулю

Технології&Авто
4968
Два шари графену під впливом удару можуть набути алмазної міцності, встановили фахівці Університету міста Нью-Йорк. Це дослідження може відкрити шлях до створення тонких і непомітних куленепробивних бронежилетів.
Нагадаємо, що графен складається з одного шару атомів вуглецю, пов’язаних між собою в гексагональну решітку. Крім усього іншого, що робить цей матеріал унікальним, він має неперевершену міцність.
Новий матеріал, що отримав назву діамен, складається з двох шарів графену на підкладці з карбіду кремнію. Він легкий і гнучкий, як фольга, принаймні, поки перебуває у звичайному стані. Але коли до нього застосовують раптовий механічний тиск при кімнатній температурі, він тимчасово стає твердим, як алмаз.
Цей матеріал був винайдений професором Анджело Бонджорно, який розробив для нього комп’ютерну модель. Розрахунки показували, що вона повинна була працювати, у разі якщо два шари графену правильно розташовані один щодо одного.
Провівши випробування з діаменом, професор Еліза Ріедо і її колеги підтвердили правильність припущення Бонджорно: за певних умов графіт набуває властивості алмазу.
Цікаво, що ефект твердіння трапляється тільки в тому разі, коли листів графена рівно два, не більше і не менше, пише New Atlas.
«Це найтонша плівка з твердістю і міцністю алмазу, яку коли-небудь створювали, — говорить професор Ріедо. — Раніше, коли ми тестували графіт або один шар графену, ми докладали тиск і відчували дуже тонку плівку. Але коли шарів стало два, раптом ми побачили, що матеріал під тиском стає надзвичайно міцним і таким самим жорстким, якщо не жорсткішим, ніж шматок алмаза».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас