Готівка поступово виходить з обігу у всьому світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівка поступово виходить з обігу у всьому світі

Валюта
3948
Повільна смерть готівкових грошей стала глобальним явищем. Смарт-картки та мобільні платежі поступово переміщують світ в безготівкове суспільство, і центробанки все більшої кількості країн відмовляються від карбування дрібних, пише ECNS.
Поступово монети і паперові готівкові гроші втрачають свою популярність в найбільших економіках світу. У 2011 році монетний двір США призупинив виробництво «президентських» монет номіналом 1 долар США, «щоб знизити витрати і підвищити ефективність», за словами Тіма Гейтнера, який у той час був секретарем казначейства.
Американські споживачі відмовляються від готівки, коли мова заходить про побутові рахунки і покупки в супермаркетах. Минулого року лише 24% опитаних Gallup респондентів використовували готівку для оплати основних товарів порівняно з 36% в 2011 році.
«Більшість клієнтів використовують системи електронних платежів, такі як Venmo, Paypal або Apple Pay для обробки своїх рахунків, — каже Ліза Уїтсон, власник супермаркету в Техасі. — Тільки ті, хто купує кілька предметів, зазвичай використовують паперову валюту або монети для оплати, а вартість таких покупок зазвичай менше $10».
Покупці в Південній Кореї поводяться так само, як американці. Опитування Банку Кореї показало, що лише 20% його клієнтів використовують готівку для придбання основних товарів. Ця тенденція дозволила скоротити виробництво монет.
У 2012 році Канада припинила карбувати монети номіналом в 1 цент — вперше з 1858 року. Собівартість канадського «пенні» становила 1,6 цента, тому уряд розраховує заощадити C$11 млн ($8,6 млн) на рік, відмовившись від дрібної монети. «Пенні займають занадто багато місця на наших комодах, — говорить Джим Флаерті, колишній міністр фінансів Канади. — Тому ми припинимо їх робити».
Австралія йде аналогічним шляхом. Росс Макдіармід, голова Королівського австралійського монетного двору, підтвердив, що монети країни номіналом 5 центів зникнуть в найближчі п’ять-десять років.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас