Мінфін стягне збитки з екс-власників Приватбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін стягне збитки з екс-власників Приватбанку

Фондовий ринок
938
Нинішній власник “Приватбанку” має намір стягнути свої збитки з попередніх власників банку і незадоволений тим, як в Україні захищаються інтереси держави. На капіталізацію Приватбанку за рік було витрачено 140 млрд грн.
«ПриватБанк подав позови, щоб отримати відшкодування втрат, які зазнала держава. Власники, які були у Приватбанку до націоналізації, і пов’язані з ними особи подали 360 позовів на території України, які оскаржують націоналізацію», – повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.
Але позиція України в судах програє.
«Якщо подивитися на динаміку того, що відбувається, на позови, які подані з боку держави, то прогрес майже відсутній. Просто відсутній, – заявив міністр фінансів. – Що стосується позовів, які йдуть проти інтересів держави, то там така активність щодо bail-in. І пройшла перша інстанція, апеляційна. Так швидко чогось ми рухаємося. Держава буде змушена зазнати збитків». Тільки за позовом родини Суркісів втрати становлять 1 млрд грн.
Він незадоволений цією атакою на ПриватБанк і тим, як захищаються інтереси держави.
«Чомусь відкрито (кримінальні. – Ред.) провадження проти радників, які залучені, щоб знайти зловживання з виведенням коштів за кордон. Чому щодо них швидко рухається? Це у мене викликає багато запитань. Це буде довгий процес, і буде багато запитань до моменту, коли ми повністю відшкодуємо вартість (націоналізації. – Ред.). А ми це зробимо зрештою. Це наша принципова позиція», – пообіцяв Олександр Данилюк.

Довідка Finance.ua:

  • 18 грудня 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку.
  • У результаті аудиту з’ясувалося, що 100% корпоративного кредитного портфеля Приватбанку було видано пов’язаним особам, і фінустанову було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.
  • 1 липня 2017 року настав строк внесення застав щодо пов’язаних кредитів в Приватбанку, проте колишні бенефіціари фінустанови Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов не виконали своїх зобов’язань.
  • У зв’язку з невиконанням зобов’язань колишніх власників “Приватбанку” влада почала процедуру примусове стягнення боргів.
  • За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, колишні акціонери можуть потрапити під кримінальну відповідальність.
  • Суркіси, а також інші пов’язані з ПриватБанком особи подали 42 позови проти НБУ. Майже всі позови подані до адміністративного суду і стосуються оскарження визнання Нацбанком зазначених осіб пов’язаними з ПриватБанком.
  • Київський апеляційний адміністративний суд 6 листопада зобов’язав ПриватБанк повернути сім’ї Суркісів 1,05 млрд грн, $266,2 тис. і EUR7,8 тис.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас