Винайдено «вічне» скло для смартфонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винайдено «вічне» скло для смартфонів

Технології&Авто
4544
Новий тип полімерного скла, винайденого студентом Токійського університету, самовідновлюється без застосування високих температур — досить на півгодини міцно притиснути одна до одної тріснуті частини.
Скло, зроблене з поліефір-тіосечовини в лабораторії професора Такузо Аїди, може бути використане для виготовлення екранів телефонів і інших крихких пристроїв. За словами дослідників, це перша з твердих речовин такого роду, яка має здатність до самовідновлення при кімнатній температурі. «Висока механічна міцність і здатність до відновлення — зазвичай взаємовиключні поняття», — пишуть вони.
Незважаючи на те, що матеріали з подібними властивостями розроблялися в минулому, «в більшості випадків їм був необхідний для ремонту нагрів до високих температур, близько 120 °C і більше, щоб реорганізувати свої поперечні зв’язки».
Властивості нового скла з поліефір-тіосечовини були виявлені студентом Ю Янагісавою випадково, коли він виготовляв з цієї речовини клей. Янагісава відзначив, що якщо розрізати поверхню полімеру, а потім притиснути одна до одної половинки на 30 секунд при температурі 21 °C, краї склеяться. Спочатку студент не повірив своїм очам і змушений був повторити дослід кілька разів, щоб переконатися, що зробив відкриття, пише Guardian.
«Я сподіваюся, самовідновлюване скло стане новим матеріалом, що не шкодить навколишньому середовищу, яке не доведеться викидати після того, як воно зламалося», — говорить Янагісава.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас