Абетка інвестора: що варто знати про стінові матеріали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абетка інвестора: що варто знати про стінові матеріали

Нерухомість
2039
Втомившись від “експертів” у нерухомості, які часто не володіють повною інформацією і не є фахівцями, ми, девелоперська компанія Kanzas Real Estate спільно з проектом ЖК Престиж Холл, спираючись на свій багаторічний досвід відкриваємо інформаційно—освітній проект в сфері нерухомості!
Абетка інвестора: що варто знати про стінові матеріали
Технології будівництва для “чайників”
Здавалося б – навіщо інвестору розумітися на тому, з якого матеріалу зведені стіни будинку? Аби лиш виконували свої функції. Однак такий підхід вкрай поверхневий. Нині в Україні використовується класифікація нерухомості, згідно якої все житло, яке будується (чи недавно збудоване) поділяється на кілька класів – «економ», «комфорт», «бізнес», «преміум». Внесення будинку в ту чи іншу категорію визначається певним набором критеріїв. В тому числі – матеріалами, використаними під час спорудження того чи іншого житла.
Як зараз будують
Вибір тих чи інших матеріалів обумовлюється технологією, яку забудовник використовує при зведенні будівлі. У переважній більшості випадків в наш час житлові будинки зводяться із застосуванням монолітно-каркасної технології. Суть її полягає в тому, що будівельники спочатку монтують арматурний каркас. Далі навколо нього зводиться опалубка – конструкція з щитів, що дозволяє надати майбутнього елементу будівлі необхідну форму. Потім в опалубку заливається доставлений на будмайданчик готовий бетонний розчин.
Коли бетон остаточно затвердіє, опалубку знімають. Потім цикл повторюється. Для обмежуючих конструкцій та міжкімнатних перегородок використовується не бетон, а зовсім інші матеріали з властивостями, що краще відповідають подібним задачам.
Абетка інвестора: що варто знати про стінові матеріали
Проектний термін експлуатації будівель, побудованих за монолітно-каркасною технологією – мінімум 100 років (за деякими джерелами – 200 років). Тож не дивно, що саме ця технологія в більшості випадків використовується при зведенні житлових комплексів преміум-класу і бізнес-класу. Показовим прикладом може служити ЖК Престиж Холл в Києві. Там складні інженерно-геологічні умови, характерні для печерських пагорбів не стали на заваді спорудженню житлового комплексу преміум-класу.
Незважаючи на деяке «засилля» монолітно-каркасної технології, не здає своїх позицій панельне будівництво. Однак, за рядом параметрів, панельні будинки все-таки поступаються своїм монолітно-каркасним «родичам» (немає вільного планування, наприклад ). Тому панельне будівництво в Україні найбільше використовується в сегменті економ-житла.
Також сьогодні зустрічається так звана збірно-монолітна (каркасно-панельна) технологія. Вона дозволяє зводити споруди висотою до 27 поверхів. Суть її полягає в тому, що під час будівництва застосовуються виготовлені на заводі стінові модулі (самонесучі панелі) з фасадною обробкою. Стінові модулі виходять із заводу з повною зовнішньої обробкою.
Малоповерхові житлові комплекси в деяких випадках зводять тільки з цегли. Якщо говорити про будівлі в декілька поверхів, то там вдається оптимально використати всі переваги цього матеріалу. Будинки виходять з хорошою тепло- і звукоізоляцією. В плані екологічності мало що може конкурувати з червоним цеглою.
Варто пам’ятати, що серед осадкових порід глина може бути найбільш радіоактивною. Зазвичай, цей параметр не досягає небезпечних значень. Все знаходиться в межах норми. Крім того, великі виробники беруть сировину з перевірених кар’єрів та контролюють ситуацію у процесі виробництва. Відповідальний забудовник завжди може вимагати відповідні сертифікати на будівельний матеріал. Саме так поставлена справа при зведенні будинків класу «бізнес та «преміум». На жаль при будівництві житла економ-класу забудовник намагається зекономити по максимуму. Іноді він готовий відступити від норм і придбати будматеріали у ненадійного партнера.
Якісно виготовлена цегла наділена незаперечними перевагами. Вона міцна, стійка до перепадів температури та вологості, швидко сохне (що забезпечує добрий мікроклімат в приміщенні). Також червона цегла має чудові тепло- і звукоізоляційні властивості. Тому для будівництва житла бізнес-класу цей стіновий матеріал застосовується найчастіше.
У той же час, широко використовується і так звана силікатна цегла. Вона виготовляється з вапняно-піщаної суміші. Матеріал цей виправдав себе, але в порівнянні зі своїм керамічним «родичем» він важчий, легше вбирає вологу. Та й теплоізоляційні характеристики у нього гірші.
Абетка інвестора: що варто знати про стінові матеріали
Як за кам’яною стіною
Стіни, змуровані з білих чи сірих паралелепіпедів, значно більших ніж традиційна цеглина, зустрічаються на більшості будівельних майданчиків. Існує кілька різновидів стінових блоків, які різняться як за складом, так і за технологією виробництва.
Шлакоблоки, хоча і використовуються під час зведення невеликих будинків і виробничих споруд, в будівництві багатоповерхових житлових будинків застосовуються все рідше. На те є кілька аргументів. Так, цей матеріал дешевий, легкий, міцний. Однак шлакоблок не витримує конкуренції за такими параметрами як тепло- і звукоізоляція, вологостійкість. І, нарешті, головна претензія, що пред’являється до шлакоблоків. Наповнювачем в них є зола або шлак, що представляють собою відходи промислового виробництва. Ці субстанції можуть містити в собі справжній коктейль хімічних елементів і речовин, не завжди корисних для здоров’я.
Значно кращими в цьому сенсі є стінові блоки, в яких наповнювачем є керамзит. В плані екологічності, це- один з найбезпеніших матеріалів. Та й за всіма іншими параметрами керамзитоблоки кращі від своїх шлакових «побратимів»
Ще одна популярна група матеріалів в житловому будівництві – пористі бетони. У 2016-2017 рр. серед новобудов найчастіше зустрічаються будинки з заповненням стін саме газоблоками.У виробництві газобетону використовуються екологічно нейтральні компоненти: пісок, вапно, цемент, алюмінієва пудра. При нагріванні алюміній взаємодіє з вапном. Під час хімічної реакції виділяється нешкідливий газ, що надає масі пористу структуру. В результаті маємо матеріал, по екологічним якостям конкуруючий з деревиною.
Дещо інакше виглядає виробництво пінобетонних блоків. В них пори утворюються за рахунок використання спеціальних хімічних домішок. В будь-якому випадку ці будівельні матеріали потребують захисту від контакту з вологою та додаткової теплоізоляції.
Отож, перелік стінових матеріалів тільки на перший погляд є численним. Як ми побачили, у масовому житловому будівництві їх використовується зовсім небагато. навіть такий короткий екскурс в тему, допоможе інвестору уникнути помилок і прийняти правильне рішення.
Для житла класу “економ” та “комфорт” найбільш популярними стіновими матеріалами є шлакоблоки та пористі бетони. А коли ми говоримо про “преміум” та “бізнес” класи, то переважно використовують якісну цеглу, або поєднують цеглу з газоблоком.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас