НБУ посилив вимоги до виведення валюти з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилив вимоги до виведення валюти з України

Валюта
4047
Національний банк України (НБУ) посилив порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказ іноземної валюти за межі України. Рішення набрало чинності з сьогоднішнього дня, 15 грудня, повідомила прес-служба Нацбанку, сказано в матеріалі Сегодня.
Так, НБУ уточнив перелік документів для отримання ліцензії та закріпив за собою право вимагати документи для запобігання відтоку капіталу.
Також Нацбанк уточнив перелік операцій, здійснення яких не потребує отримання індивідуальної ліцензії, і перелік підстав для анулювання індивідуальних ліцензій. Зокрема, відтепер чітко унормована можливість перерахування валюти в якості відшкодування резидентом-позичальником нерезиденту-гаранту за умови, що гарант заплатив відповідно до договору гарантії за зобов’язаннями такого резидента-позичальника, передбачених відповідним кредитним договором з уповноваженим банком-кредитором.
Нагадаємо, Національний банк планує поступово скасувати всі валютні обмеження в Україні. Зокрема, для цього НБУ розробляє законопроект “Про валюту”. Згідно з проектом закону, кожен українець зможе переказати будь-яку суму за кордон без ліцензії.
Раніше Нацбанк вже зняв валютні обмеження для депозитів. З 23 серпня 2017 року фізичні особи можуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси і банкомати без обмежень по сумі. Також в квітні-2017 НБУ істотно пом’якшив деякі валютні обмеження. Зокрема, ліміт на купівлю фізособами готівкової валюти зріс до 150 тис. грн (в еквіваленті) на добу в одні руки. Це в 12 разів більше, ніж раніше, коли обмеження становило 12 тис. грн
Більшість валютних обмежень була введена в Україні 2014-2015 роках під час рекордної девальвації гривні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас