Реактор на основі водню і бору буде готовий протягом 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реактор на основі водню і бору буде готовий протягом 10 років

Світ
3674
На думку Генріха Хора з Університету Нового Південного Уельсу, можливість синтезу водню і бору тепер відкрита і ближча до реалізації, ніж реакції дейтерію і тритію, якою займаються Національний комплекс NIF в США і проект ITER у Франції. У 1970-х він передбачив, що синтез водню і бору можливий без теплової рівноваги. Замість того, щоб нагрівати паливо до температури Сонця за допомогою величезних магнітів, що утримують плазму, синтез бору і водню досягається швидкими спалахами двох потужних лазерів, що стискають ядра.
Цей вид синтезу не виробляє нейтронів і тому нерадіоактивний у своїй первинній реакції. І, на відміну від більшості інших джерел енергії — вугільної, газової або атомної, при яких нагріта рідина обертає турбіни, енергія, вироблена з водню і бору, безпосередньо перетворюється на електрику. Мінусом цієї реакції завжди була потреба в набагато більш високій температурі і щільності — майже 3 млн градусів Цельсія.
Однак значний прогрес у створенні потужних, високоінтенсивних лазерів дозволив вченим створити те, що колись вважалося неможливим, пише Phys.org.
«Якщо через кілька років досліджень ми не натрапимо на серйозні інженерні труднощі, то прототип реактора ми зберемо протягом 10 років, — стверджує Уоррен Маккензі, керуючий директор австралійської компанії HB11 Energy, що володіє патентом на процес Хори. — З технічної точки зору, наш підхід набагато простіший в реалізації, тому що паливо і відходи безпечні, реактору не потрібні теплообмінник і паротурбогенератор, а необхідні лазери можна вільно придбати».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас