Вибух на газовому хабі в Європі: ціни на газ подвоїлися, транзит через Україну знижується - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибух на газовому хабі в Європі: ціни на газ подвоїлися, транзит через Україну знижується - ЗМІ

Енергетика
8513
Вартість газу в Європі підскочила внаслідок обмеження поставок газу через аварію на газорозподільному хабі в Баумгартені (Австрія). Крім того, одним з наслідків інциденту може стати скорочення транзиту російського газу через Україну через перерозподіл Газпромом транзитних потоків.
Так, основний транзитний маршрут через Україну і Словаччину до Австрії був припинений після пожежі в Баумгартені, сказав словацький трубопровідний оператор Eustream. Компанія попередила про обмеження поставок.
“Через технічні збої в австрійській газотранспортній системі передача газу в точці приєднання Баумгартен тимчасово недоступна до відкликання. Інші точки підключення Eustream незачеплені і доступні для транспортування газу”, – йдеться в повідомленні словацького оператора.
У той же час агентство Інтерфакс зазначає, що Eustream на вівторок на третину знизив оцінку транзиту газу з Росії через Україну (по ужгородському коридору) до 91 млн куб. в порівнянні з заявленими раніше 142,2 млн куб. м і з фактом прокачування в понеділок в обсязі 139 млн куб. м.
У російському газовому монополістові повідомили, що компанія Газпром-експорт (займається поставками за кордон) поінформована про інцидент на австрійському хабі Баумгартен.
Ціна газу на європейських ринках відреагувала миттєвим зростанням, пише Financial Times. Так, вартість блакитного палива в Великобританії підскочила до максимуму за останні 8 років, зазначає Bloomberg.
Ціна з поставкою “на наступний день” відкрилася з $292 за тисячу кубометрів, але вже виросла в півтора рази – до $413, свідчать дані хаба CEGH. Газ з поставкою у вівторок торгується вже по $537.
Сьогодні, 12 грудня, на газопроводі в Баумгартені стався вибух, є загиблий і десятки постраждалих.
Баумгартен є одним з найбільш важливих хабів природного газу в Європі – газорозподільний центр входить до трійки найбільших в Європі. Щорічно станція відправляє газопроводом 40 млрд куб. м природного газу для Австрії і країн Європи. Протяжність трубопроводу Австрії – 2 тис. км.
Природний газ транспортується в Баумгартен через Словаччину (з РФ через Україну) і Німеччину по декільком транскордонним трубопроводах. Україна, а зокрема Нафтогаз, також закуповує газ в цій точці.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас