Промислова революція. Блокчейн і криптовалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промислова революція. Блокчейн і криптовалюти

Фінтех і Картки
1356
Всі ми вже неодноразово чули про те, що звичні нам гроші скоро витіснять криптовалюти, і багато людей ставляться до цієї думки досить скептично. Спробуємо подивитися на це припущення інакше, і можливо, ми здивуємося змінам в нашому з вами житті, що стрімко наближаються! Точно передбачити майбутнє не може ніхто, але очевидно, що фінансова політика банків і держав змушена буде зміниться вже у найближчому майбутньому. Людство розвивається за певними законами і, як наслідок, еволюціонує. Люди замислюються над незаперечним фактом, що уряди країн можуть друкувати і вводити в обіг нові грошові купюри, розвиваючи тим самим інфляцію, при цьому абсолютно не забезпечуючи ці купюри нічим. За своєю сутністю ці купюри є лише розписками Центробанків цих країн і урядів.
Тим часом те, як сьогодні розвивається індустрія криптоконверсій, змушує замислитися навіть провідних державних чиновників про доцільність змін у фінансово-економічному секторі. Вже сьогодні спостерігається прагнення урядів окремих країн розробляти власні державні криптовалюти. У всякому разі, заяви щодо цього ми чуємо вже з достатньою постійністю. Так чому ж саме визначення “індустрія” було згадане мною щодо ринку криптовалют?! Та саме тому, що економісти все частіше озвучують думку, що суспільство стоїть на порозі четвертої промислової революції. Ця проблематика, до речі, була однією з основних для обговорення на Всесвітньому економічному форумі в Давосі в поточному році! Тезою цих ідей може бути факт виникнення сьогодні нового типу промислового виробництва, який буде грунтуватися на так званих великих даних та їх аналізі, автоматизації виробництва та впровадженні штучного інтелекту, а також інтернету речей.
Враховуючи розрахункові дані про те, що в найближче десятиліття до інтернету буде підключено кілька мільярдів пристроїв та їх взаємодія буде відбуватися не тільки з людиною, але і один з одним, передбачається, що ці пристрої об’єднуватимуться в одну мережу, яка пов’язується і навчається нових моделей поведінки. Першими кроками людства до цієї нової індустріальної революції стали хмарні технології, розвиток способів збирання та аналізу даних, біотехнології, медицина на 3D друці, і технологія Блокчейн!
Безпосередньо технологія Блокчейн і може слугувати платформою для багатьох цих інновацій, бо її використання дозволяє обробляти, вписувати в блоки (зберігати), захищати криптографічним способом і передавати великі обсяги даних. Ну, а у сфері фінансів виділяються у світлі сказаного криптовалюти. При цьому хочу звернути вашу увагу на один цікавий взаємозв’язок! Зверніть увагу, як впливає висхідний імпульс ціни на біткойн на ціни на акції найбільших кампаній, що виробляють устаткування для видобутку криптовалют, які синхронно злітають. Приміром безпосередніх лідерів цієї галузі є компаній NVIDIA і BITMAIN. Їхня продукція і ціни на біткойн, схоже, взаємопов’язані. Ця обставина є ключовим елементом, який забезпечує перехід на четверту індустріальну революцію в світі! Технологія змінює характер взаємодії між галузями і створює нове коло проблем.
Наприклад, технологія тепер пов’язана з роздрібною торгівлею, охороною здоров’я і банківським обслуговуванням. Варто врахувати, що графічні процесори NVIDIA (GPU) відіграють ключову роль у розробці штучного інтелекту і робототехніки. NVIDIA зовсім недавно святкувала річницю першого (GPU) Gc Force 256, який був запущений в серпні 1999 року. Цей (GPU) тоді і реалізував можливість взаємодії людини і комп’ютера. Ця технологія дозволила прискорити глибоке навчання, аналітику та інженерні додатки. У свою чергу компанія BITMAIN також нещодавно заявила про створення перших продуктів для прискорення додатків штучного інтелекту (AI). Компанія вже випускає чіпи, сумісні з популярними у всьому світі (AI) платформами. Безумовно, розробки даних компаній у цих сферах перебувають лише в початкових стадіях, але вони швидко розвиваються і завойовують світ! Аналогічним чином інновації у сфері фінансів, ініційовані технологією біткойн, також матимуть подальший розвиток!
Якщо ж заглянути в примарну далечінь майбутнього ще далі, варто зазначити, що вже зараз багато фахівців працюють над новими принципами захисту інформації, які будуть покликані захистити користувачів від кіберзлочинності та можливих зломів при появі квантового комп’ютера, можливості останнього зроблять вразливими традиційні методи шифрування даних зокрема і в системі блокчейн. Тому вже зараз триває дослідна робота з реалізації так званих квантових криптоключів, що дозволить сформувати підґрунтя квантового блокчейна.
Простіше кажучи, будуть використані квантові комунікації як система передачі даних за допомогою окремих фотонів. Перевага квантових комунікацій в безпеці. При цьому операції в квантовому блокчейні будуть здійснюватися швидше за рахунок відходу від майнінгу і зменшення математичної складової. Теоретично вузли (блоки) у цій системі будуть забезпечені квантовими комунікаціями і самостійно підтверджуватимуть транзакції без участі майнерів!
Звичайно, ми зараз говоримо про далеке майбутнє, яке може зіткнутися з протидією самих же майнерів, які сьогодні об’єднані у великі пули, ведуть свою політичну гру в цій індустрії! Але згадаймо, що ще 20 років тому комп’ютер був кімнатою, вщерть наповненою обладнанням. А сьогодні зручний, сучасний і витончений комп’ютер лежить у вас в кишені! Безумовно, світ стрімко змінюється, і нам потрібно жити і брати участь у цих трансформаціях майбутнього!
Юрій Симонов
Керуючий партнер “OTP Trade”
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас