Держбюджет-2018: експерти назвали плюси і мінуси документа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбюджет-2018: експерти назвали плюси і мінуси документа

Казна та Політика
962
Доопрацьований проект державного бюджету України на 2018 рік в цілому реалістичний і відповідає вимогам Міжнародного валютного фонду, але деякі доходи кошторису дещо завищені, що провокує інфляційний ризик.
Такого висновку дійшли опитані експерти, коментуючи доопрацьований проект державного бюджету України на 2018 рік, розгляд якого у другому читанні очікується сьогодні, 7 грудня.
«Критеріям МВФ бюджет відповідає – в первинному проекті дефіцит був 2,4% ВВП, тоді як новий дефіцит відповідає рівню 2,5%», – прокоментував керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.
За його словами, в цілому показники кошторису виглядають реалістично, а можливий недобір доходів у формі прибутку і дивідендів держкомпаній може бути компенсований за рахунок більш високої інфляції.
«Наш прогноз інфляції на наступний рік – близько 8,5% – 9%. Але ризик перевищення прогнозу, як і всі останні роки, залишається істотним», – зазначив експерт.
Координатор громадської платформи «Нова країна» Тарас Козак також вважає, що проект відповідає параметрам програми з МВФ і цілком реалістичний, але теж попередив про інфляційні ризики.
«Інфляція в цьому році вища, ніж очікувалося. І в наступному році вона напевно буде вищою за прогнозовані 9%. Тому бюджет буде виконано за рахунок інфляційних доходів», – зазначив він.
Експерт пояснив, що зростання мінімальної зарплати з 1 січня на 15% перевищує показник інфляції, при цьому президент Петро Порошенко закликав уряд в наступному році розглянути можливість підвищення мінімалки до 4100 грн, а такий заклик є сигналом для чергового підвищення цін і тарифів.
Заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко вважає, що депутати зосередилися на пошуку додаткових доходів, щоб профінансувати зростаючі витрати бюджету, але забули про необхідність зниження бюджетного дефіциту і держборгу, а також частки держави у розподілі ВВП.
«Для цього був підвищений прогноз інфляції до другого читання, хоча тепер він став більш реалістичним. Для цього переглянули прогноз надходжень від НБУ і ще низку доходних статей», – пояснила вона. При цьому деякі витрати в бюджеті експерт називає «примхами» депутатів, що може викликати запитання у МВФ щодо реалістичності бюджету.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас