Рада НБУ прогнозує курс долара на кінець року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада НБУ прогнозує курс долара на кінець року

Валюта
7145
Рада Національного банку України (НБУ) очікує помірних коливань курсу гривні до кінця 2017 року. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив голова ради НБУ Богдан Данилишин.
За словами Данилишина, ситуація на валютному ринку перебуває під контролем Національного банку і ради НБУ.
“Ми очікуємо помірну волатильність обмінного курсу до кінця поточного року. Підставами для цього є динаміка надходжень валюти від експорту нового врожаю та деякі фундаментальні фактори, перш за все, зовнішня цінова кон’юнктура, яка продовжує залишатися сприятливою для товарів вітчизняного експорту”, – написав Данилишин.
Він також пояснив поточні коливання на валютному ринку сезонним зниженням експортної виручки за окремими групами товарів, підвищенням попиту на валюту для закупівлі енергоносіїв. Крім того, тиск на курс зумовили недавні виплати відшкодування ПДВ експортерам, що знижує для них необхідність в продажу валюти і стимулює спрямовувати кошти на її купівлю.
Він також нагадав, що курс, на базі якого розраховувався держбюджет-2017, – 27,2 грн/дол., є чисто технічним показником, а не цільовим орієнтиром для НБУ чи ринку.
Експерти на кінець 2017 року дають інші прогнози: більшість економістів і фінансистів прогнозує, що долар продовжить дорожчати – все наполегливіше говорять про курс в 28 – 28,5 грн/долар до кінця року.
Крім того, у проекті державного бюджету на 2018 рік зазначено, що розрахунки проводилися, виходячи з курсу 30,1 грн/дол. При цьому і в Мінфіні, і в НБУ також запевняють, що цей курс не є прогнозом або орієнтиром, тому слід сприймати його виключно як технічний показник, узятий для розрахунків для створення “подушки безпеки”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас