Менша швидкість, більші штрафи: що пропонують у МВС для водіїв (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Менша швидкість, більші штрафи: що пропонують у МВС для водіїв (інфографіка)

Особисті фінанси
6105
Згідно з дослідженнями Світового банку, Україна має один з найвищих рівнів травматизму на дорогах у світі. За підсумками 9 місяців цього року на дорогах України сталося майже 117 тисяч аварій, у яких 19 тисяч людей постраждали і понад 2,3 тисячі людей загинули.
За статистикою, основними причинами ДТП є перевищення безпечної швидкості, порушення правил маневрування та проїзду перехресть. Тому 10 листопада уряд підтримав зміни до законодавства щодо підвищення безпеки дорожнього руху, які ініціювало міністерство внутрішніх справ.
Головні нововведення стосуються обмеження швидкості в населених пунктах, системи штрафів та впровадження відеофіксації порушень дорожнього руху.
Так, з 1 січня 2018 року максимальна швидкість руху в населених пунктах зменшиться з 60 км/год до 50 км/год. Відповідну постанову Кабміну вже офіційно опубліковано. Така швидкість не тільки встановлена ​​в Європі і США, але і рекомендована за результатами дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Згідно з розрахунками організації, при швидкості 60 км/год гальмівний шлях становить 55 метрів, а ймовірність летального кінця при зіткненні з пішоходом – 82%, натомість при швидкості 50 км/год гальмівний шлях становить 40 метрів, а ймовірність летальних випадків знижується до 20%.
Також, як стверджують у МВС, за півтора роки по всій Україні можуть встановити близько 4000 камер відеофіксації. Для порівняння, встановлення лише 500 камер в Польщі знизило смертність на дорогах на 30%.
Менша швидкість, більші штрафи: що пропонують у МВС для водіїв (інфографіка)
Крім того, пропонується збільшити штрафи за порушення правил дорожнього руху. Якщо зміни ухвалять, то за перевищення максимально дозволеної швидкості (50 км/год) будуть штрафувати на 3400 гривень (зараз 510 гривень), таку ​​саму суму доведеться заплатити за втечу з місця ДТП. Штраф за керування автомобілем без водійського посвідчення може збільшитися у 20 разів: за новими правилами він досягне 10 200 гривень, а в разі повторного порушення – 40800 гривень. Особи, позбавлені права керування, порушивши закон, будуть платити штраф у розмірі 20 400 гривень, а за повторне порушення – 40 800 гривень.
За водіння в нетверезому стані штраф становитиме 10 200 грн. Якщо водій сяде за кермо нетверезий вдруге і навіть втретє, заплатить штраф 20 400 грн і 40 800 відповідно. Для тих, хто спровокував ДТП в нетверезому стані, що призвело до тяжких наслідків або навіть до загибелі людей, пропонується посилення кримінальної відповідальності – позбавлення волі від 7 до 12 років без права керувати транспортним засобом на термін від 5 до 10 років. Зараз за цей злочин передбачається строк від 5 до 10 років без права керування від 1 до 3 років.
Всі ці зміни, крім зниження максимальної швидкості до 50 км/год, повинні бути ухвалені Верховною Радою. Відповідний законопроект вже зареєстровано на сайті парламенту і чекає голосування.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас