Тиск на курс: Кабмін накопичив величезну суму коштів на своєму рахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиск на курс: Кабмін накопичив величезну суму коштів на своєму рахунку

Казна та Політика
1412
Залишки коштів уряду на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) на початок грудня збільшилися до 54,1 млрд грн. Це на 11,4%, або на 5,5 млрд грн більше, ніж було місяць тому.
Про це свідчать дані Державної казначейської служби України.
Об’єм коштів також майже вдвічі більше, ніж було рік тому, коли залишки на єдиному рахунку становили 27,6 млрд грн.
Відзначимо, що з початку осені Кабмін зберігав на своїх рахунках обсяг коштів, близький до історичного максимуму. Більша частина коштів – близько двох третин – доводиться на частку місцевих бюджетів.
Раніше Рада Національного банку України (НБУ) попередила про ризики для стабільності курсу гривні через формування значних обсягів коштів на рахунках уряду і ліквідності в банківській системі. Також Рада Нацбанку наголосила на необхідності посилення координації грошово-кредитної та бюджетної політики з метою недопущення різкого посилення інфляційних ризиків.
“Такі обсяги ліквідності свідчать про формування “монетарного навісу”, який сконцентрований в банківській системі і державному секторі. З огляду на поточний стан грошово-кредитного ринку, витрачання коштів урядом протягом короткого періоду часу, як це традиційно відбувалося в кінці року, може мати більш істотні ризики для стабільності грошової одиниці України ніж в попередні роки “, – заявили в Раді НБУ.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас