Соціологи зафіксували падіння економічної спроможності українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціологи зафіксували падіння економічної спроможності українців

Особисті фінанси
1621
Значення індексу поточної економічної спроможності у листопаді 2017 р., порівняно з жовтнем, зазнало помітного зниження – на 4,5 пункти, з 97,4 до 92,9 балів. Про це на основі своїх досліджень пише Центр Разумкова.
Вказане зниження (що інтерпретується як погіршення поточної економічної спроможності українців) зумовлено переважно декількома чинниками.
Хоч у жовтні середня номінальна зарплата дещо зросла (з 7352 грн. до 7377 грн., тобто на 0,4%), проте прискорення інфляції призвело до зниження індексу реальної заробітної плати на 0,8%, а співвідношення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати та середньої зарплати залишається значним і без змін.
Також продовжується утримання високого рівня заборгованості з виплат заробітної плати, яка з вересня залишається практично незмінною (близько 3,5 млрд. грн.), а частка економічно активних підприємств (на яких утворюється заборгованість) перевищує 54% загальної кількості підприємств .
Тоді як відмінності у регіональних зарплатах практично не змінилися, галузеві відмінності посилилися (значною мірою внаслідок відчутного зниження зарплат в окремих сферах та галузях (зокрема, в освіті нараховані зарплати у жовтні на 7% нижчі від вересневих).
Як і попередніми роками, погіршились можливості повної сплати за житлово-комунальні послуги (внаслідок суттєвого здорожчання «платіжок»), хоча поки не відбулося помітного збільшення ресурсів на субсидії.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас