Швейцарські вчені створили транзистор з графенових нанострічок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарські вчені створили транзистор з графенових нанострічок

Технології&Авто
505
Співробітники швейцарської лабораторії Empa у співпраці з німецькими колегами з Інституту Макса Планка виростили графенові стрічки товщиною в один і шириною в декілька атомів і зібрали з них нанотранзистор.
Графен — вуглецевий провідний матеріал товщиною в один атом — у формі стрічок володіє достатньою енергетичною щілиною, щоб стати ключовим елементом нанотранзисторів. Ця щілина, з одного боку, залежить від ширини графенової стрічки, а з іншого — від структури її країв. Оскільки графен складається з рівносторонніх шестикутників, межа стрічки може бути зигзагоподібною або зубчастою, в залежності від розташування сторін. Стрічки з зигзагоподібними краями поводяться як метали, тобто проводять електрику, тоді як з зубчастим краєм вони стають напівпровідниками. Тому при їх виробництві важливо зберегти правильне розташування країв стрічок, щоб отримати бажані властивості.
Швейцарські вчені змогли виростити стрічки точно дев’яти атомів шириною і розташувати їх так, щоб край був зубчастий. Провівши їх через кілька виробничих етапів, вони розташували графен на золотій основі і сформували з них стрічки шириною приблизно 1 нм і довжиною до 50 нм.
У такому вигляді ці структури, які можна розглянути тільки в мікроскоп, мають відносно велику і, що важливіше, точно визначену енергетичну щілину. Це дозволило вченим зробити ще один крок і інтегрувати графенові стрічки в нанотранзистори. Спочатку цьому перешкоджав діелектричний шар оксиду кремнію, але після того, як його замінили на оксид гафнію, експеримент увінчався успіхом, повідомляє EurekAlert.
На початку року китайські вчені представили транзистор, що працює на вуглецевих нанотрубках, який за продуктивністю перевершив більш великі кремнієві. Для серійного виробництва їхній метод не придатний, але підходить для демонстрації принципу.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас