Екологи подали до суду на Норвегію через дозволи на розвідку нафти в Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екологи подали до суду на Норвегію через дозволи на розвідку нафти в Арктиці

Енергетика
208
У суді Осло розпочався розгляд позову екологічних організацій Greenpeace і Nature and Youth проти держави Норвегія.
Підставою став дозвіл уряду країни на розвідку і розширення видобутку нафти в Баренцовому морі. Позивачі звинувачують Норвегію в порушенні конституції країни і Паризької угоди щодо клімату.
Екологи намагаються зупинити нові розробки родовищ в Баренцовому морі і називають цю справу “люди проти арктичної нафти”, зазначає The Financial Times.
У 2014 році до норвезької конституції були внесені зміни, що передбачають відповідальність держави за збереження природи. Мова, зокрема, йде про те, що нові покоління мають право на життя в екологічно сприятливих умовах. Екологи, які подали позов, вважають, що дозвіл на пошук нафтових родовищ і видобуток нафти на арктичному шельфі йде врозріз з основним законом Норвегії, зазначає Deutsche Welle.
У травні 2016 року Норвегія видала ліцензії на геологорозвідувальні роботи в 10 нових районах арктичної частини Баренцового моря 13 нафтовим компаніям, включаючи норвезьку Statoil, американські Chevron і Conoco, німецьку DEA, британську Centrica, австрійську OMV і російський “ЛУКОЙЛ” (MOEX: LKOH).
У жовтні 2016 року екологи подали позов до суду, вимагаючи відкликати ліцензії. Уряд Норвегії, у свою чергу, вважає, що видача дозволів на розвідку нафти не суперечить конституції країни, і заявляє, що позивачі неправильно трактують її положення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас