Працевлаштування в Німеччині: чи потрібен блат? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Працевлаштування в Німеччині: чи потрібен блат?

Світ
573
Інститут досліджень ринку праці (IAB) у Нюрнберзі оприлюднив результати нового дослідження про користь знайомств під час пошуку роботи. Кожна третя вакансія у німецьких компаніях дістається кандидатам через приватні зв’язки. Але це зовсім не означає, що німці влаштовуються на роботу “за блатом”.
“Ще у 1990-ті роки, коли я стажувалася в одному банку, тільки у дітей співробітників і клієнтів були шанси отримати місце для практики у цій компанії. Таких практикантів раніше називали Miki (Mitarbeiterkinder – діти співробіників – Ред.) або Kuki (Kundenkinder – діти клієнтів – Ред.). Тепер усе змінилось: навіть таким кандидатам доводиться брати участь у стандартному відборі”, – каже у розмові з DW експертка з кар’єрних питань Барбара Тете.
Насправді пошук роботи в Німеччині за допомогою приватних контактів включає кілька етапів. По-перше, кандидат має знати, чим займається компанія його мрії, якої стратегії вона дотримується і які вимоги висуває до потенційних співробітників. По-друге, слід постійно цікавитися у знайомих, які працюють у цій галузі, щодо кадрових змін і створення нових відділів у їхніх компаніях.
Часто підприємства відкривають нові вакансії спочатку лише для своїх співробітників. Таким чином від знайомих можна дізнатися про наявність вільних робочих місць ще до того, як про вакансії стане відомо вашим конкурентам. Чимало керівників фірм у Німеччині використовують метод “співробітники заохочують співробітників”. Це означає, що спочатку начальник просить підлеглих порадити своїх знайомих на ту чи іншу посаду. Потім кандидата запрошують на співбесіду, розглядають його резюме, що зводить нанівець будь-які поступки “за знайомством”. Такою тактикою зазвичай користуються невеликі фірми, в яких кількість штату не перевищує 50 осіб. Нове дослідження IAB підтверджує цей факт: близько половини вакансій на невеликих підприємствах заповнюються саме таким чином.
Стратегія для іноземних фахівців
Барбара Тете зауважує, що у працевлаштування через родичів або знайомих може бути неприємний побічний ефект. “Наприклад, якщо мене беруть до компанії за рекомендацією дядька, то й очікування від мене, а відповідно й тиск на мене будуть вищими, ніж щодо інших новачків”, – вважає експертка. Тому німці намагаються уникати блату.
Іноземним спеціалістам, які хочуть знайти роботу в Німеччині, консультантка з кар‘єри рекомендує “прозондувати ґрунт” спочатку в своєму оточенні – можливо, хтось дасть вам корисну пораду. Крім того, добрі контакти на батьківщині не завадять і в майбутньому. Якщо ви вже переїхали до Німеччини й не знаєте, як завести ділові зв’язки, варто розпочати з відвідання ярмарків кар’єри. Має сенс і вступити до профспілки, де можна познайомитися з людьми, які працюють у вашій галузі. Навіть вільний час слід проводити з користю: можна, наприклад, записатися до спортивного клубу або познайомитися із сусідами по будинку. Уже наявні контакти експерт рекомендує занести до таблиці, вказавши ім’я, посаду, номер телефону або електронну адресу людини. Так ви чітко зрозумієте, хто може вам допомогти.
На відміну від України, про соціальні мережі в Німеччині можна забути. Приятелювати, коментувати і ставити “лайки” ніхто не забороняє, але знайти роботу там майже неможливо. За даними Інституту досліджень ринку праці, лише один відсоток нових працівників фірми знаходять за допомогою соціальних мереж.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас