За 10 років Китай скоротив викиди SO2 на 75% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 10 років Китай скоротив викиди SO2 на 75%

Світ
416
Китаю вдалося домогтися такого результату завдяки суворому законодавчому регулюванню кількості шкідливих викидів. Однак, повітря в країні все ще брудніше, ніж в Індії, де менше додаткових джерел парникових газів, пише Science Daily.
Китай і Індія залишаються найбільшими споживачами кам’яного вугілля в світі. Їхні вугільні електростанції і підприємства викидають в атмосферу величезну кількість діоксиду сірки, який викликає зміг і кислотні дощі.
Проте, з 2007 року Китай зміг скоротити викиди діоксиду сірки на 75% – про це йдеться в звіті, опублікованому в Scientific Reports. Такого результату владі країни вдалося домогтися, завдяки суворому законодавчому регулюванню, величезним штрафам для підприємств, чиї шкідливі викиди перевищують допустимі норми, і посиленню цих самих норм. Заходи спрацювали, тому що споживання вугілля зросло на 50%, вироблення електрики – на 100%, а рівень діоксиду сірки в атмосфері, навпаки, скоротився на 2/3.
Однак, повітря в країні, як і раніше, дуже брудне – викиди від вугільних підприємств складають всього 10-20% від загального складу парникових газів і шкідливих часток в атмосфері. Вчені впевнені: якщо влада хоче знову побачити блакитне небо над Пекіном, їй потрібно почати контролювати й інші джерела забруднення повітря.
В Індії, навпаки, викиди діоксиду сірки зросли на 50% за останні 10 років, вивівши країну в світові лідери за рівнем отруєння атмосфери цією речовиною. У 2012 році там побудували найбільшу вугільну електростанцію, і, на відміну від Китаю, не вжили жодних заходів для того, щоб знизити шкоду для навколишнього середовища. Єдиним виправданням може служити той факт, що в цілому в країні немає так багато інших факторів забруднення повітря, тому діоксид сірки не викликає стільки проблем, як в Китаї. Однак, запит на електроенергію в Індії з кожним роком зростає, і якщо терміново не буде вжито заходів з регулювання парникових викидів, ситуація може змінитися на гірше.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас