Китайські біологи відкрили «ген довгожительства» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські біологи відкрили «ген довгожительства»

Світ
1346
Команда вчених Інституту нейробіології Китайської академії наук виявила перший генетичний шлях, який зумовлює природну мінливість старіння черв’яків. Це відкриття дозволить уповільнити процес вікових змін в людині.
Експерименти проводилися на прозорому круглому черв’яку Caenorhabditis elegans приблизно 1 мм довжиною, який живе в ґрунті в помірному кліматі. Він вважається базовою моделлю для вікових досліджень, оскільки має ясний генетичний профіль і коротку тривалість життя – в середньому 3 тижні. В процесі старіння ці черв’яки проявляють різну ступінь зниження здатності до розмноження, апетиту і рухливості.
Біологи виявили, що комбінація певних генів, що кодують нейропептиди і їх рецептори, управляє стресовою реакцією «гена довгожительства», який регулює темпи старіння. Чим активніше кодує ген і чим сильніший ген-рецептор, тим швидше настає старість, пишуть вчені в журналі Nature.
Поки вчені не виявили такі ж нейропептиди, які є у цього черв’яка, в організмі людини. «Але ми знаємо, що еволюція тварин консервативна, і якщо ми продовжимо дослідження, ми з імовірністю виявимо, що механізми, що лежать в основі темпів старіння ссавців, не відрізняються від механізмів у черв’яків», – переконаний Мумін Пу, директор інституту.
На їхню думку, дослідження генетичних можливостей продовження молодості стали дуже актуальними зараз, коли середній вік населення всього світу, а особливо азіатських країн, швидко зростає. Згідно з даними ООН, число людей за 60 років в цьому році збільшилося до 1 млрд, а до 2100 року складе 3,1 млрд, пише China Daily.
«Коли люди живуть довше, вони починають більше піклуватися про здорову старість, тобто про те, щоб залишатися здоровим і бадьорим і зберегти якість життя на схилі віку, як це вдається деяким щасливчикам», – вважає Цай Шіцін, один з учасників експерименту.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас