Нові транзистори наближають створення рідких комп'ютерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові транзистори наближають створення рідких комп'ютерів

Технології&Авто
952
У гонитві за новим видом електроніки, яка буде еластичною і біосумісною, інженери Університету Карнегі — Меллон (США) розробили транзистор з металевого сплаву індію і галію, що зберігає рідку форму при кімнатній температурі.
Донедавна єдиним прикладом рідкої електроніки були мікроперемикачі, створені з крихітних скляних трубочок з краплею ртуті всередині, яка переміщується між двома дротами. Рідкий транзистор — це теж перемикач, тільки набагато більш складний, складається з рідкого і нетоксичного сплаву металів, який можна залити в гуму, отримавши м’яку, еластичну електричну схему.
На відміну від ртутного перемикача, рідкий транзистор відкриває і закриває контакти між краплями металу за допомогою спрямування електричної напруги. Коли її спрямовано в один бік, краплі з’єднуються і ланцюг замикається. Якщо сплав тече в інший, краплі розділяються і ланцюг розмикається. Це відбувається, за словами дослідників, завдяки феномену капілярної нестійкості.
«Ми спостерігаємо капілярну нестійкість постійно, — говорить один з авторів розробки Кармель Маджиді. — Коли ви повертаєте водопровідний кран, і вода тече повільно, іноді можна побачити перехід від струменя до окремих крапель. Це називається нестійкістю Релея».
Випробувавши краплі у ванні з гідроксидом натрію, інженери виявили, що між напругою і електрохімічною реакцією є зв’язок: напруга створює градієнт в окисленні на поверхні краплі, змінюючи поверхневий натяг і змушуючи краплю розділитися на дві. Ще більш важливо те, що такий перемикач діє як транзистор.
Вчені бачать перспективи застосування цих транзисторів у створенні мініатюрних біосумісних рідких комп’ютерів, здатних безпосередньо взаємодіяти з тканинами тіла і виконувати роль датчиків стану здоров’я або допомагати відновлювати функції мозку пацієнтам, які пережили інсульт, повідомляє New Atlas.
Рідкий метал, здатний рухатися автономно, розробили австралійські вчені. Вони також використовували краплі галію в розчині солі зі спеціально підібраним рівнем кислотності. Змінюючи хімічні властивості розчину, вчені змусили краплю перетворюватися і переміщатися.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас