Євросоюз підготував Газпрому заборону на володіння Північним потоком-2 - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз підготував Газпрому заборону на володіння Північним потоком-2 - ЗМІ

Енергетика
1578
Європейський союз (ЄС) планує затвердити ряд змін на енергоринку з метою отримати контроль над новим російським трубопроводом Північний потік-2.
Про це пише видання Euractiv.
Згідно із запропонованими змінами в директиву щодо газу, всі трубопроводи повинні відповідати правилам ЄС, згідно з якими трубопроводами не можуть безпосередньо володіти постачальники газу, повинні бути надані недискримінаційні тарифи, прозорі операції і не менше 10% потужностей віддаватися в користування третім особам.
“Газові директиви в цілому… зможуть застосовуватися до трубопроводів в/з третіх країн, включаючи існуючі і майбутні трубопроводи, до кордону юрисдикції ЄС”, – йдеться в пропозиціях.
Пропозиція буде представлена на голосування в середу на засіданні комісарів ЄС. Якщо воно буде прийнято, то перейде до держав-членів і в Європейський парламент для затвердження.
У Єврокомісії хочуть, щоб нові правила були введені до кінця 2018 року – якомога швидше для того, щоб застосувати їх до трубопроводу Північний потік-2, який повинен бути завершений до кінця наступного року.
Проект Північний потік-2, який повністю належить російському газовому монополістові Газпром, не відповідає законодавству ЄС в частині вимог так званого Третього енергопакету. Росія заперечує їх у Світовій організації торгівлі (СОТ).
Єврокомісія розглядає російський план подвоїти поставки газу в обхід традиційних маршрутів через Україну як підрив зусиль ЄС щодо зменшення залежності від Москви і її підтримки Києва.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас