В ОАЕ розробили сонячне облицювання для будинків і хмарочосів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ОАЕ розробили сонячне облицювання для будинків і хмарочосів

Технології&Авто
790
Кольорове скло Kromatix, яке здалеку не відрізнити від дизайнерських елементів будівлі, дозволяє покрити сонячними панелями цілу будівлю і коштує ненабагато дорожче за традиційні аналоги, пише Electrek.
Високотехнологічна архітектура з кожним роком знаходить все більш ефективні способи використання сонячної енергії. А виробники сонячних панелей пропонують нові дизайнерські рішення, які перетворюють їх з громіздкої конструкції на даху на елемент декору будівлі.
Компанія Emirates Insolaire представила кольорові сонячні панелі Kromatix з фотогальванічного скла. «Новий матеріал набагато красивіший, ніж той, що традиційно використовують для сонячних панелей. Їх дуже легко встановлювати, і вони виробляють енергію, а не поглинають її. При цьому коштують не дорожче за своїх „некрасивих“ аналогів і окупаються дуже швидко», — пояснив керуючий партнер компанії Рафік Ханбалі.
Здалеку кольорові панелі абсолютно не відрізняються від облицювальної плитки будівлі. І тільки зблизька, під певним кутом, можна побачити, що насправді це сонячні батареї. Компанії Avancis, Solibro і SunPower вже почали використовувати кольорове скло Emirates Insolaire у власному виробництві.
Кольорове скло можна інтегрувати майже в будь-які сонячні панелі. На сайті Emirates Insolaire є детальна таблиця, яка враховує специфіку всіх батарей і вказує, наскільки знижується їх ефективність залежно від вибраного кольору скла (в середньому 10-15%).
«Дуже цікавий ефект можна спостерігати на прикладі Міжнародної школи Копенгагена, всі стіни якої оздоблені кольоровими фотоелектричними модулями з кристалічного кремнію. Будівля стоїть на березі моря, але у відображенні ми можемо побачити тільки її вікна. Панелі на стінах повністю поглинають світло, не залишаючи навіть відблисків на воді», — розповів Ханбалі.
Схоже, Emirates Insolaire вдалося знайти ідеальний баланс між естетикою, ціною і ефективністю. Вартість матеріалів $50-70 за квадратний метр, тобто, в готовому вигляді одна сонячна панель обійдеться в $81-94. Для середнього домоволодіння достатньо потужності в 330 Вт, а значить, електрика буде коштувати 24-28¢/Вт. У США встановлення кольорових панелей потужністю 5,5 кВт окупиться приблизно за 1,5 року. При цьому, якщо кольорове скло стане по-справжньому популярним і виробник отримає замовлень більше, ніж на 1 ГВт, то собівартість матеріалів стане ще нижчою.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас