Нафтогаз заявляє, що втратив газову монополію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз заявляє, що втратив газову монополію

Енергетика
646
НАК “Нафтогаз України” заявляє, що не має монопольного становища на ринку газу та просить Антимонопольний комітет провести відповідне дослідження, щоб спростувати чи підтвердити це твердження.
Про це йдеться у прес-релізі НАКу, переданому Укрінформу.
«Нафтогаз втратив своє монопольне становище з інтеграцією українського ринку у європейський. Побудоване нове потужне сполучення зі Словаччиною для поставок газу від європейських компаній. Абсолютно незалежні імпортери газу, яких на ринку вже десятки, створюють значну конкуренцію для Нафтогазу. Положення Нафтогазу на ринку навіть за великого бажання не може призвести, наприклад, до того, щоб Нафтогаз продавав газ за ціною, вищою ніж на конкурентному ринку. Або, взагалі, на гірших для покупців умовах. Відсутність такої можливості доводить той факт, що Нафтогаз не займає монопольного (домінуючого) становища на ринку”, – пояснив комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко.
Він зазначив, що наразі Нафтогаз у відповідності до рішень уряду має майже 100% частку у постачанні газу підприємствам теплокомуненерго та в оптовому продажі газу регіональним газопостачальним компаніям для задоволення потреб населення.
“Але це не означає, що Нафтогаз займає монопольне (домінуюче) становище – бо якщо Нафтогаз захоче продавати газ цим компаніям на умовах, гірших за ринкові, то вони будуть купувати газ у інших продавців. Тому розмови про «монопольне» становище Нафтогазу – це у кращому випадку інерція від часів, коли Нафтогаз ще не «прорубав вікно у Європу» і не забезпечив значної конкуренції на оптовому ринку”, – переконаний Вітренко.
Водночас, він висловив думку, що монопольне становище до сьогодні мають облгаззбути, що постачають газ населенню, отримуючи його від Нафтогазу.
“Їхнє положення на ринку призводить до недопущення конкуренції у постачанні газу населенню та утиску інтересів інших учасників ринку, який був би неможливим за умов існування значної конкуренції», – сказав Вітренко.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас