Ціни на сирі продукти в 2018-2019 зростуть на 2-5%, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на сирі продукти в 2018-2019 зростуть на 2-5%, - НБУ

Особисті фінанси
272
Національний банк прогнозує, що зростання цін на сирі продовольчі товари в 2018-2019 роках буде помірним, в межах 2-5%.
Про це йдеться в жовтневому інфляційному звіті НБУ.
НБУ прогнозує, що зростання цін на сирі продовольчі товари в поточному році складе 20,2%.
“Основне зростання цін вже відбулося протягом перших 3 кварталів і визначався значною мірою збільшенням експорту української продовольчої продукції і відповідним зменшенням пропозиції на внутрішньому ринку, несприятливими погодними умовами весни, а з боку попиту було підтримане зростанням реальних доходів населення”, – йдеться в звіті НБУ.
Очікується, що з 4-го кварталу буде поступове уповільнення річних темпів зростання продовольчої інфляції.
При цьому в 2018-2019 роках при відсутності істотних шоків пропозиції, в тому числі на світових ринках, очікується помірне зростання цін на сирі продовольчі товари (в межах 2-5%).
“Фактором стримування продовольчої інфляції будуть високі показники врожайності і випуску сільського господарства, однак стимулюючим фактором і надалі залишиться зростання номінальних і реальних доходів домогосподарств”, – пояснив НБУ.
Адміністративна складова інфляції хоча і буде сповільнюватися, проте залишатиметься все ще високою: в поточному році очікується в розмірі 15,8%, в 2018 – 13,8%, в 2019 – 11,6%. Основними факторами підвищення адміністративно регульованих цін буде зростання витрат організацій, що надають послуги ЖКГ (через підвищення заробітних плат персоналу), а також збільшення вартості імпортованих енергоресурсів, зокрема природного газу, від якого залежать тарифи на централізоване опалення і гарячу воду для населення.
Значною мірою інфляція буде зумовлена подорожчанням тютюнової та алкогольної продукції (відповідно на 36% і 13% в поточному році, на 18% і 10% – в наступному).
“Це багато в чому буде визначатися продовженням підвищення ставок акцизного збору в наступних бюджетних періодах в рамках взятих Україною зобов’язань щодо гармонізації ставок тютюнових акцизів до рівнів акцизного навантаження в ЄС”, – повідомив Нацбанк.
Ціни на паливо в 2017 році зростуть на 16% в основному в результаті підвищення світових цін на нафту.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас