У НБУ повідомили, скільки банків очікує на пожвавлення кредитування населення і бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ повідомили, скільки банків очікує на пожвавлення кредитування населення і бізнесу

Кредит&Депозит
893
Все більше українських банків очікують зростання корпоративного кредитування і кредитування населення і протягом наступних 12 місяців, свідчать оприлюднені на веб-сайті Національного банку України (НБУ) результати опитування “Про умови кредитування” за четвертий квартал 2017 року.
Частка банків, які очікують на вищі обсяги корпоративного кредитування, зросла до 76% з 68% в опитуванні за третій квартал поточного року, кредитування домогосподарств – до 64% ​​з 62% опитаних.
За даними опитаних банків, в третьому кварталі збільшився попит на всі види корпоративних кредитів. Це пов’язано зі зниженням процентних ставок, потребами підприємств в оборотному капіталі і інвестиціях, а також з необхідністю реструктурувати борги.
Збільшення кредитів у споживчому сегменті було помірним. Водночас істотно зріс попит на іпотечні кредити на тлі пожвавлення на ринку нерухомості і зниження ставок.
У третьому кварталі стандарти кредитування у більшості банків не змінилися, хоча окремі великі банки підвищували їх для споживчого сегменту. При цьому банки вважають, що кредитний і валютний ризики зросли в третьому кварталі і ця тенденція продовжиться до кінця року. Водночас процентний ризик і ризик ліквідності знизилися, а операційний – не змінився.
Відповідно в наступному кварталі більшість банків очікує пом’якшення або незмінності стандартів кредитування у всіх сегментах.
Традиційно оптимістичними залишаються очікування щодо припливу депозитів населення і бізнесу: на зростання вкладів населення розраховують 61% респондентів (у опитуванні за третій квартал – 56%), корпоративних вкладів – 66% (60%).
Опитування проводилося з 21 вересня по 9 жовтня 2017 року і стосувалося результатів за третій квартал цього року, а також очікувань на четвертий квартал і наступні 12 місяців. У ньому взяли участь кредитні менеджери 67 банків, на які припадає 97% загальних активів банківської системи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас