Ціна вугілля на міжнародних ринках не відображена в тарифі в Україні, - радник міністра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна вугілля на міжнародних ринках не відображена в тарифі в Україні, - радник міністра

Енергетика
365
Чинна система тарифоутворення на електричну енергію для ТЕС, так звана формула Роттердам+, не дозволяє відшкодовувати реальні витрати на закупівлю палива за існуючими цінами.
Про це в коментарі “Обозревателю” заявив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України, колишній голова “Укренерго” Костянтин Ущаповський.
На його думку, це пов’язано з тим, що формула відображає не реальні оптові ціни, за якими компанії можуть закупити вугілля, а ціни середні за останні 12 місяців. Радник міністра підтримав позицію прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо того, що ціна енергетичного вугілля в тарифах, розрахована за формулою, ще жодного разу не відповідала поточним цінам в порту Роттердама.
“Поточна ціна вугілля на міжнародних ринках не відображена в тарифі в Україні. Тобто говорити про те, що сьогодні хтось в Україні платить за вугілля з Роттердаму, не відповідає дійсності. Саме про це говорить прем’єр-міністр – Роттердам+ не задіяний повною мірою. Сьогодні вугілля в тарифі закладено на рівні 2113 грн за тонну, API-2 з урахуванням логістики і коригуванням за якістю – близько 2400, API-4 – близько 2500. Реальні контракти: Центренерго закуповує вугілля більш ніж за 3000 грн”, – зазначив він. За словами Костянтина Ущаповського, говорити про те, що ціна вугілля, розрахована за методикою Роттредам+, на сьогодні завищена – це абсолютно не розуміти реальну ситуацію в галузі.
Нагадаємо, 26 жовтня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в ході брифінгу зазначив, що ще жодного разу цифри, які передбачає формула “Роттердам+”, не були задіяні для розрахунку ціни вугілля в Україні.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас