У Чорнобилі запрацює нове сховище ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чорнобилі запрацює нове сховище ядерного палива

Енергетика
552
Будівництво на завершальній стадії, проходять “холодні випробування” всіх систем і модулів. Машинний зал першого і другого енергоблоків перетворять на сховище для радіоактивних відходів. А ось демонтаж саркофага, який під новою аркою, перенесли.
Уже в наступному місяці її планували ввести в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій всередині саркофага. Однак поки дати змістилися. На скільки часу, вирішать у грудні. Причину називає міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.
“Мінімізувати можливі впливи на здоров’я тих людей, які виконують роботи по введенню арки в експлуатацію”, – уточнив міністр.
А поки готуються до запуску нового сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу. Нинішнє мокрого типу – завершать використовувати через 7 років. Нова технологія дозволить зберігати відпрацьоване паливо мало не вдвічі довше – 100 років забезпечить безпеку.
“Паливо з реакторів буде фонити. У нас із пасивом не буде взаємодіяти персонал. На шляху між персоналом і паливом будуть метрові стіни, метрове захисне скло. Все паливо переміщається в захисних транспортних чохлах, контейнерах для забезпечення радіаційної безпеки”, – прокоментував інженер проектної групи сховища відпрацьованого ядерного палива Денис Бабич.
Коли паливо пройде спеціальну обробку, його перемістять в бетонні сховища. Працівники ЧАЕС запевняють: вони витримають і землетрус, і падіння літака, і навіть вибух.
Нове сховище для відпрацьованого ядерного палива вже на повну хочуть запустити через рік. Тоді ж в машинному залі 1-го і 2-го енергоблоків запрацює сховище для радіоактивних відходів. Підготовчі роботи вже почали.
За матеріалами:
Телеграф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас