В Україні почали діяти нові штрафи і умови евакуації автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почали діяти нові штрафи і умови евакуації автомобілів

Особисті фінанси
8017
Сьогодні, 26 жовтня, в Україні набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за парковку, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю».
Цей документ змінює відповідальність водіїв за безпідставне заняття паркувальних місць для осіб з інвалідністю та використання розпізнавального знака «інвалід» на автомобілі, а також встановлює нові вимоги до створення спецмісця на парковках.
Таким чином, вводиться відповідальність у вигляді штрафу за безпідставну зупинку або стоянку транспортних засобів на місцях, позначених відповідними знаками (розмітка 1.30, табличка 7.17). Якщо водій не має документів, що підтверджують наявність у нього інвалідності, він не перевозить пасажира-інваліда, або у нього немає (згідно з текстом закону) «явно виражених ознак інвалідності» – штраф від 1020 до 1700 грн.
Аналогічний розмір штрафу передбачений за безпідставне використання на автомобілі розпізнавального знака «інвалід». Слід врахувати, що «виписати штраф», тобто скласти адмінпротокол за описані порушення, новий закон також дає право «членам громадських організацій осіб з інвалідністю». Крім цього, якщо патрульний поліцейський прийме рішення, що автомобіль припаркований так, що він «порушує правила зупинки і стоянки на місцях для інвалідів або осіб, що перевозять інвалідів» – може бути застосовано тимчасове затримання такого ТЗ (наприклад, за допомогою встановлення блокіратора), або доставка ТЗ на спеціальний майданчик», тобто – примусова евакуація автомобіля. Вартість транспортування ТЗ – 720 грн, кожен день зберігання – 144 грн.
Нововведення торкнуться також забудовників, власників або орендарів паркувальних площ. Тепер, згідно з описуваним законом, на всіх парковках (крім тих, які розташовані на території індивідуальних житлових будинків) необхідно виділити не менше 10% місць від загальної їх кількості для безкоштовного паркування автомобілів осіб з інвалідністю, але не менше 1 такого місця. При ігноруванні цієї вимоги передбачено штраф для відповідальних осіб, в розмірі від 1020 до 1700 грн.
За матеріалами:
autonews.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас