В ООН назвали найкорумпованішу сферу в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ООН назвали найкорумпованішу сферу в світі

Кримінал
1843
У деяких країнах охорона здоров’я – один з найбільш корумпованих секторів, причому корупція в медицині стає нормою. Про це повідомляє в своїй доповіді спецдоповідач по праву на здоров’я Дайнюс Пурас.
Він представив звіт на розгляд членів Генеральної Асамблеї ООН.
За словами експерта ООН, корупція в медицині позбавляє права на охорону здоров’я найбільш вразливих громадян, особливо дітей і бідняків. Крім корупції як такої, яка є злочином, все більш звичними стають порушення принципів лікарської етики і соціальної справедливості, відсутність прозорості і низький рівень якості медичної допомоги.
Деякі з причин корупції в охороні здоров’я, вважає Дайнюс Пурас, пов’язані з фармацевтичною індустрією. Корупція особливо поширена в сфері психічного здоров’я, де взаємодія сектора охорони здоров’я, включаючи наукові кола, з фармацевтичними компаніями носить непрозорий характер.
Спецдоповідач рекомендував урядам захищати тих, хто орушує питання корупції в медицині.
«Я наполегливо рекомендую державам поширювати в медичному середовищі інформацію про порушення етичних принципів і випадки конфлікту інтересів, і створити умови для того, щоб люди не боялися повідомляти про прояви корупції, – заявив Дайнюс Пурас. – Це означає, що громадянам потрібно розповісти про їхні права, навчити розпізнавати корупцію і гарантувати захист в тому випадку, коли вони б’ють на сполох».
Як підкреслює експерт ООН, системи охорони здоров’я повинні забезпечити ефективність, прозорість і підзвітність, і це стосується як органів охорони здоров’я та приватного сектора, так і самих держав. Дайнюс Пурас додав, що необхідно уникати непотрібних і дорогих процедур, а для цього потрібно просвіщати широкий загал. Спецдоповідач закликав держави виконувати вимоги Конвенції ООН проти корупції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас