Саудівська Аравія направить $500 млрд на створення нової економічної зони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія направить $500 млрд на створення нової економічної зони

Світ
1375
Саудівська Аравія направить $500 млрд на створення міста-економічної зони на північному заході країни – це найамбітніший і найдорожчий проект у програмі диверсифікації економіки, яка реалізується саудівською владою, пише газета Financial Times.
Нове місто з назвою Neom матиме власне регулятивне середовище і перебуватиме під контролем принца Мухаммеда бен Салмана.
Фінансування проекту буде здійснюватися за рахунок державних коштів, ресурсів саудівського держінвестфонду Public Investment Fund (PIF), а також приватних інвестицій.
Neom розташується на території площею 260 квадратних кілометрів на узбережжі Червоного моря по сусідству з Йорданією і Єгиптом і буде забезпечуватися електроенергією, що вироблятиметься з відновлюваних джерел.
Метою створення вільної економічної зони є залучення інвестицій в нові технології, відновлювану енергетику і робототехніку.
Влада Саудівської Аравії розраховує, що до 2030 року внесок Neom в ВВП країни складе $100 млрд.
Торік уряд країни оголосив про запуск програми трансформації економіки, прагнучи скоротити її залежність від нафтового сектора. Програма передбачає приватизацію активів, створення 1,2 млн робочих місць у приватному секторі і скорочення безробіття з 11,6% до 9% до 2020 року.
Саудівська Аравія раніше вже не раз оголошувала про плани запуску багатомільярдних проектів створення економічних зон. Десять років тому влада країни оголосила про створення шести нових міст, проте з цих проектів розвиток отримав лише один – Економічне місто короля Абдалли.
Принц М. бен Салман обіцяє, що з містом Neom ситуація буде іншою. “Ми не хочемо, щоб через 15 років нам довелося думати про те, що ми упустили можливості, які несе в собі цей проект”, – заявив принц.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас