Ціни на бензин пішли вгору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на бензин пішли вгору

Енергетика
1934
Бензин на заправках продовжує дорожчати. Незважаючи на те, що в кінці вересня пальне вже подорожчало на 1,5 гривні, на цьому тижні деякі АЗС продовжували піднімати ціни.
Так, літр українського пального зараз коштує близько 26 грн за літр, а імпортного – 28,5-29 грн. І це ще не межа. До кінця року пальне може подорожчати на півтори-дві гривні. Тобто, українське пальне буде коштувати близько 28 грн, а імпортне – більше 30 грн за літр 95-го бензину.
Причин тут дві. По-перше, за останній час на світових ринках трохи подорожчала нафта. Якщо в першій половині року вона коштувала близько 50 доларів за барель, то зараз торгується вище 55 доларів, часто навіть ближче до 60 доларів за барель. Через це подорожчав у валюті і літр бензину.
«Раніше бензин коштував близько 90 центів за літр, зараз же його вартість близько 1 долара, – пояснює директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн. – Тому в разі підвищення курсу долара, буде рости і вартість бензину. Адже 90% нафтопродуктів в Україні – імпортні».
А ось що буде з доларом до кінця року, експерти точно передбачити не можуть. Точніше, їхні прогнози сходяться в одному – американець буде дорожчати. Але до якої межі, невідомо. Одні прогнозують 28 грн за долар до кінця року, інші – 29 грн за долар. Зміцнюватися ж гривня почне ближче до весни і до літа опуститься до рівня 26-27 грн. Природно, в такій ситуації буде дорожчати і бензин приблизно до таких же рівнів. Якщо, звичайно, не буде дива і нафта різко не подешевшає.
За матеріалами:
autonews.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас