Нобелівський лауреат розповів, що думає про економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нобелівський лауреат розповів, що думає про економіку України

Казна та Політика
5962
Нобелівський лауреат Пол Кругман в деталях розібрав економіку України і дав свої поради щодо її оптимізації.
Про це йдеться в новому випуску журналу “Новое время”, передає УНІАН.
“Необхідно проводити реформи, а це позначиться на долі малих і середніх компаній. Боріться з корупцією, встановіть верховенство права, очистіть фінансову систему — і малий бізнес почне бурхливо розвиватися. Але я зроблю застереження: реформи треба робити не для малого бізнесу, а для всієї країни”, – стверджує лауреат.
Кругман упевнений, що Україна — це економіка, яка базується на експорті сировини.
“А це не дуже привабливе середовище для невеликих компаній. Щоб це змінити, потрібно докласти багато зусиль, хоча умови зараз у вас непогані”, – сказав він.
“Гривня сильно девальвувала за останні роки, але все одно вона достатньо міцна, враховуючи, наскільки у вас низька продуктивність праці. Вся справа в тому, що Україна експортує сировину на зовнішні ринки, а зарплати — як і раніше невисокі. Це, до речі, теж проблема”, – говорить Кругман.
Експерт каже, що економіка України повинна бути “відкритою і справедливою”.
“У світі дуже багато грошей, які нема куди вигідно інвестувати. З реальними нульовими ставками за облігаціями розвинених країн час брати в борг. Інвесторів можна переконати вкладати в облігації країн, що розвиваються. До того ж Україні сьогодні потрібен успішний прецедент розміщення євробондів, щоб знову опинитися у фокусі уваги інвестиційних фондів”, – сказав нобелівський лауреат.
Також він розповів, як можна змусити великі компанії платити податки в країнах, де у них реально відбуваються бізнес-процеси.
“Це можна зробити двома способами. По-перше, податки потрібно збирати в тій країні, де реалізуються продукти конкретної компанії, а не там, де знаходиться головний офіс або формально зареєстрована юридична особа цієї компанії. Такий підхід неідеальний, але міг би вирішити проблему. По-друге, якщо ключові економічні сили погодяться поставити офшори на місце — ті просто зникнуть”, – рекомендує експерт.
Кругман запевняє, що якщо великі гравці в економіці домовляться між собою закрити податкові гавані, то це буде зовсім нескладно.
“Наостанок скажу ще, що багато урядів просто не вміють збирати податки”, – додав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас