3D-аналоги крил сови дозволять літакам літати безшумно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3D-аналоги крил сови дозволять літакам літати безшумно

Технології&Авто
826
Дослідники з Університету штату Айова використовують 3D-друк для розробки безшумних лопатей пропелерів, надихнувшись крилами сови. Інноваційний проект вчених може привести до тихіших літаків, вітрових турбін і інших механізмів, пише 3ders.org.
Сови відомі тим, що літають абсолютно безшумно. Навіть, якщо цей птах пролетить у вас прямо над головою, швидше за все, ви нічого не почуєте. Вчені зацікавилися цим феноменом і вирішили ближче вивчити будову крила сови, щоб зрозуміти, за рахунок чого їй вдається так літати. Причому, не тільки під час планування.
За словами одного з дослідників Анупама Шарми, є три причини: тонка, гребінчаста структура на передній кромці крила, гнучка і пориста бахрома на пір’ї біля задньої кромки крила і «пухове пальто» навколо пір’я.
Це вдалося з’ясувати завдяки тривимірному скануванню різних зразків крила сови і створенню керованої 3D-моделі. Симуляція польоту проводилася на суперкомп’ютерах Аргонської національної лабораторії в Лемонті (штат Іллінойс), які складаються з 16 тисяч процесорів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас