Які рахунки за газ виставлять українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які рахунки за газ виставлять українцям

Енергетика
859
Постачальники тепла і гарячої води накопичують збитки за помилки в регулюванні тарифів для бюджетних організацій. Представники сектора називають ситуацію критичною і вимагають від влади вирішити проблему, інакше можуть бути проблеми з проходженням опалювального сезону.
Знову подорожчає газ для населення
Представники Мінрегіону і теплокомуненерго (ТКЕ) підняли питання про необхідність зрівняти вартість газу для бюджетних організацій і населення. Оскільки для обох категорій споживачів тепло і гаряча вода відпускаються за пільговими тарифами, а газ для опалення бюджетників закуповується за комерційними розцінками, тобто в 1,6 разу дорожче.
Тривогу про можливе підвищення ціни газу для населення на 18-19% (а з ним і вартості тепла, гарячої води тощо) посилюють заяви чиновників НКРЕКП та інших відомств, а також вимоги головного кредитора України — МВФ — про необхідність зрівняти тарифи для всіх категорій споживачів.
Днями замглави НБУ Дмитро Сологуб повідомив, що регулятор очікує підвищення вартості газу в наступному році, і це є одним з факторів ризику для збереження рівня інфляції в цільовому діапазоні.
Проблема
У першому кварталі 2017 року бюджетні установи були прирівняні до населення (постанова КМУ №937 від 14 грудня 2016 року). А тому газ для опалення та гарячого водопостачання «бюджетників» відпускався компанією НАК «Нафтогаз України» за ціною 4942 гривень за тисячу кубометрів без урахування вартості транспортування та ПДВ.
До цього газ для бюджетників коштував на 28% дорожче (по 7148 грн за тисячу кубометрів). Однак з квітня 2017-го вони знову випали зі списку пільговиків, і за новою постановою КМУ (№187 від 22 березня 2017 року) комунальники купують блакитне паливо за комерційними розцінками, тобто в 1,6 рази дорожче (7907 грн).
Водночас тарифи на тепло, встановлені для бюджетних організацій, знаходяться приблизно на одному рівні з населенням, тобто враховують пільгову ціну палива. В результаті за сировину компанії ТКЕ платять дорожче, а продають тепло дешевше, ніж воно реально коштує, що призводить до накопичення збитків.
За даними ПАТ «Київенерго», щодня збитки від постачання тепла тільки соціальним об’єктам столиці становлять зараз 1,2 млн грн і будуть збільшуватися пропорційно зниженню температури навколишнього середовища. В цілому до кінця цього року збиток може скласти 541 млн грн.
При цьому, за словами голови наглядової ради компанії «Київенерго» Івана Плачкова, джерело погашення такого боргу не передбачено ні в міському, ні в держбюджеті. Що робить непрогнозованими якість і безперебійність забезпечення теплом бюджетних організацій, тобто лікарень, дитсадків та іншої соціальної інфраструктури.
Як повідомила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська, в Нацкомісії з регулювання енергетики розглядають можливість зрівняти тарифи на газ для населення і бюджетних підприємств, а різницю в тарифах в будь-якому випадку врахують при наступному перегляді розцінок.
«Оскільки ціна на газ регульована, уряду слід виправити цю помилку. І поставляти газ для бюджетних організацій за ціною, як для населення. І робити це рівно доти, доки не будуть скасовані так звані «спеціальні зобов’язання» НАК «Нафтогаз», — розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.
Поки з «Нафтогазу» не зняли спецзобов’язання і обов’язок останнього постачальника і поки ринок газу не рівний для всіх, бюджетники повинні знаходитися в тих же умовах, що і населення, яке власне користується послугами бюджетних установ.
За його словами, побоювання, що піднімуть тариф на газ і тепло для населення, марні. Принаймні, до закінчення опалювального сезону.
Експерти впевнені, що без тепла українці не залишаться, а от з гарячою водою можуть бути проблеми.
Як зазначає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, проблема не така жахлива для постачальників, як вони це описують.
«Обсяги газу для бюджетників вкрай невеликі. Наприклад, раніше в Києві це було близько 1 млрд кубів на рік, а зараз, напевно, близько 700 млн кубів. При тому, що побутові споживачі споживають 15 млрд кубів газу. Так що тепло їм не відключать, це точно. Але гарячу воду можуть відключити. Це один з можливих наслідків», — зазначив Марунич.
За словами експерта, може повторитися ситуація нинішнього літа, коли через борги «Київенерго» кияни в кількох районах були позбавлені гарячої води.
«Тарифи на газ для населення і ТКЕ встановлює тільки Кабмін. Тому тільки уряд може їх змінити. А вони ні за що не підуть на це. Намагаються максимально стримати зростання тарифів, тим паче перед опалювальним сезоном. Ми вже живемо в ціновому вакуумі: згідно з постановою №187, ціну треба було піднімати, але цього не зробили. Як не поміняли і саму постанову», — сказав Олександр Харченко.
За словами експертів, якщо влада домовиться з МВФ, формулу розрахунку вартості газу для потреб населення підкоригують так, щоб залишити попередні показники. Або пустять ситуацію на самоплив, головне — дотягнути до квітня 2018 року.
Як заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, Україна досягла певного прогресу у переговорах щодо ціни на газ.
«Ми очікуємо отримати транш до кінця року», — заявив чиновник.
А вже після закінчення опалювального сезону можна буде знову підняти ціни до необхідного рівня. Тим більше, що і постанова №187 припинить діяти до того моменту.
«Тарифи будуть підвищувати у будь-якому випадку. Питання — коли. Влітку, коли споживання невелике, це зробити набагато легше, ніж у розпал опалювального сезону», — впевнений Олександр Харченко.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас