Іонний двигун NASA доставить людину на Марс за два тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іонний двигун NASA доставить людину на Марс за два тижні

Світ
2894
Вчені з університету Мічігану в співпраці з ВПС США і НАСА вивели на новий рівень іонний двигун X3, який, в теорії, зможе доставити людину на Марс за два тижні, пише Space.com.
У дослідницькому центрі NASA Glenn в Огайо дослідники Мічиганського університету змогли збільшити максимальну потужність іонного двигуна X3 (різновид двигуна Холла) до 100 кВт, що є рекордом для даного типу.
«Ми показали, що X3 може працювати з потужністю понад 100 кВт, – говорить керівник проекту Алек Галлімор. – Він працював з величезним діапазоном потужності від 5 кВт до 102 кВт з електричним струмом до 260 ампер. Він генерував 5,4 ньютона тяги, що є найвищим рівнем тяги, досягнутим будь-яким плазмовим двигуном на сьогоднішній день». Попередній рекорд становить 3,3 ньютона.
Іонні двигуни використовують електрику (зазвичай генерується сонячними батареями або газовим паливом) для витіснення плазми – газоподібної хмари заряджених частинок – з сопла, створюючи таким чином тягу. За даними NASA, такий метод тяги здатний розігнати космічний корабель набагато швидше, ніж хімічні двигуни. Зокрема, максимальна швидкість хімічних ракет становить 5 км/с, тоді як двигун Холла здатний досягти швидкості в 40 км/с. Це означає, що корабель з таким двигуном може долетіти до Марса за два тижні, за умови, що він стартує, коли відстань між нашими планетами буде мінімальною (56 млн км).
За словами Галлімора, іонні двигуни до того ж більш економічні і вимагають менше палива, якщо пропеллентом виступає газ, на зразок ксенону, а не сонячні батареї. Так, дослідницький зонд NASA – Dawn, – який вийшов недавно на орбіту карликової планети Церес, якраз використовує іонний двигун на базі ксенону.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас