ЄК готує законопроект, що поширює 3-й енергопакет на Nord Stream 2 - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК готує законопроект, що поширює 3-й енергопакет на Nord Stream 2 - Bloomberg

Енергетика
400
Єврокомісія має намір запропонувати поправки до газового законодавства ЄС, які передбачають поширення норм регулювання на нові міжнародні газопровідні проекти, в тому числі Nord Stream 2, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на двох чиновників ЄС.
ЄК має намір запропонувати змінити визначення газових інтерконекторів, поширити регулювання на треті країни. Таким чином, Третій енергопакет ЄС, який розділяє бізнес з продажу і транспортування газу, буде поширюватися на такі проекти, як Nord Stream 2.
Якщо законопроект буде схвалений, в переговорах з РФ про юридичний режим для Nord Stream 2 необхідності не буде, зазначає Bloomberg.
Газопровід Nord Stream 2 пройде по Балтійському морю, з’єднавши постачальників в Росії з споживачами в Європі, його протяжність складе більше 1,2 тис. км. Передбачається, що пропускна спроможність газопроводу складе 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.
За повідомленнями європейської преси, юристи для Ради ЄС встановили, що Європейська комісія не володіє необхідними повноваженнями для втручання в процес реалізації проекту “Північний потік 2” і проведення переговорів з Росією від імені окремих держав-учасниць союзу. Раніше в цьому році Єврокомісія звернулася до Ради ЄС за мандатом на проведення переговорів від імені Євросоюзу. При цьому представники Єврокомісії стверджували, що навколо “Північного потоку 2” існує “юридичний вакуум”, який необхідно заповнити в процесі переговорів.

Довідка Finance.ua:

  • Проект “Північний потік – 2” (Nord Stream 2) передбачає будівництво двох ниток газопроводів від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Загальна пропускна спроможність запланована в 55 млрд кубометрів на рік.
  • Планується, що трубопровід запрацює в 2019 році.
  • Раніше республіканська більшість палати представників конгресу США пригальмувала голосування по санкціях проти Росії, схвалених Сенатом. Окремим пунктом в документі прописано намір США “протидіяти будівництву газопроводу “Північний потік – 2”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас