Економічні зв'язки України в Європі: з ким ми співпрацюємо найбільше (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічні зв'язки України в Європі: з ким ми співпрацюємо найбільше (інфографіка)

Казна та Політика
10411
Незважаючи на те, що вже майже два роки як ринок Європейського Союзу став доступнішим для українських товаровиробників завдяки Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, обсяги українського експорту до Європи не можна назвати надто високими. Більше того, якщо поглянути на всі країни Європи, включаючи пострадянські, зовнішньоекономічне сальдо нашої країни в більшості випадків є від’ємним. Втім, у відносинах з окремими країнами спостерігається і посилення позицій. В основному це стосується країн, на ринках яких раніше Україна була представлена ​​мало (Іспанії, Португалії, Нідерландів, балканських країн).
Аналітики «Слова і Діла» зібрали дані щодо двостороннього економічного співробітництва України з країнами Європи. З’ясувалося, що серед розглянутих країн (до списку не увійшли Росія і інші євразійські держави, аналітику щодо яких ми підготуємо окремо) в лідерах за показниками як імпорту, так і експорту опинилися Німеччина, Польща, Білорусь, Італія та Угорщина. Причому, український експорт до Польщі в цьому році вже досяг 1,472 млрд дол., поляки ж поставили нам товарів на 1,821 млрд дол. Другою (і останньою країною), експорт України в яку в 2017 році перевалив за 1 млрд дол., виявилася Італія (1,388 млрд дол.), тоді як на український ринок італійських товарів було завезено на 876,1 млн дол.
Економічні зв'язки України в Європі: з ким ми співпрацюємо найбільше (інфографіка)
Показові наведені цифри в контексті того, що з вказаних вище країн далеко не завжди кількість міждержавних угод була пропорційною обсягам торгівлі та інвестицій. Так, наприклад, при 206 міжурядових угодах, які в даний час діють між Україною і Білоруссю, білоруські інвестиції в Україну в 2017 році склали всього 31,7 млн ​​дол. Приміром, Нідерланди, з якими у нас ратифіковано 36 міжурядових угод, цього року вже інвестували в нашу країну понад 6,3 млрд дол. Лідером за цим показником є ​​Кіпр (понад 9,9 млрд дол. інвестицій з початку року), але, беручи до уваги, що ця острівна держава є одним з найбільших у світі офшорів, ці цифри навряд чи можна вважати показовими. Третя за обсягом інвестицій в Україну в 2017 році – Великобританія (майже 2,2 млрд дол.).
Економічні зв'язки України в Європі: з ким ми співпрацюємо найбільше (інфографіка)
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас