«Електромобілі змінять податкову систему, знищивши акцизи на паливо» - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Електромобілі змінять податкову систему, знищивши акцизи на паливо» - експерти

Технології&Авто
1427
Професор Технологічного університету Суїнберна в Австралії Хуссейн Діа розповів в колонці Quartz про те, як електромобілі змінять податкову політику більшості розвинених країн світу.
За словами стенфордського економіста Тоні Себа, електромобілі призведуть до падіння попиту на нафту, що може дестабілізувати світову економіку і нафтовидобувні країни, на кшталт Росії, Саудівської Аравії, Венесуели і Нігерії. Згідно з його прогнозом, до 2020 року попит на нафту досягне 100 млн барелів на добу, а до 2030 року впаде до 70 млн барелів.
Поширення електромобілів може призвести до дефіциту бюджетів країн, чиї податкові доходи залежать від паливних акцизів і дорожніх зборів. Акцизи на паливо — основне джерело фінансування дорожніх робіт у розвинених країнах і не тільки. І високі ціни на бензин безпосередньо пов’язані саме з оподаткуванням.
В Австралії, за даними Бюро з інфраструктури, транспорту та регіонального розвитку, податкові дорожні збори в 2014-2015 роках склали 28,7 млрд австралійських доларів. З них на паливні акцизи припало 11 млрд. або 38%. Причому, ще на початку 2000-х їх частка була вищою — 44%. У США, за розрахунками Себа, близько $50 млрд можуть зникнути з економіки країни, у зв’язку з переходом на електромобілі. Однак справедливості заради варто відзначити, що один тільки ураган «Ірма», що обрушився на узбережжя США на початку вересня, обійшовся американській казні в $66 млрд.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас