Швеція відмовиться від готівки вже до 2023 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швеція відмовиться від готівки вже до 2023 року

Фінтех і Картки
1408
Експерти вже не сумніваються в остаточному переході Швеції на безготівковий розрахунок. За останні сім років оборот паперових крон скоротився на 40%, а шведський Центробанк запланував випуск власної криптовалюти. Група скандинавських вчених проаналізувала всі ці дані і визначила рік, коли готівкові повністю вийдуть з ужитку.
Через 6 років Швеція повністю відмовиться від готівки, прогнозують в новому звіті вчені Ніклас Арвідссон з Королівського технологічного інституту (Швеція) і Йонас Хедман з Копенгагенської школи економіки (Данія).
При складанні прогнозу дослідники опитали власників торгових підприємств у Швеції. Згідно з отриманими даними, 97% торговців приймає готівку, але в 82% випадків покупці використовують безготівковий розрахунок. Як показало опитування, половина респондентів перестане приймати готівку до 2025 року.
Однак рішення про перехід на безготівковий розрахунок прийматимуть громадяни, які вже зараз вважають за краще платити банківськими картками або через мобільний додаток. За даними Центробанку Швеції, в 2016 році тільки 15% платежів було здійснено готівкою – це на 40% менше, ніж в 2010 році. Водночас оборот паперових крон скоротився на 40%. У 2016 році ЦБ провів опитування 2000 жителів у віці від 16 до 85 років. Виявилося, що тільки 89% шведів користуються готівкою, тоді як картки мають 97%.
Банківські картки значно перевершують за популярністю мобільні платіжні системи. Лише 0,4% від усіх платежів проходять через мобільні сервіси, відзначають Адвідссон і Хедман в інтерв’ю Computer Sweden.
Перехід на безготівковий розрахунок буде вигідний і торговельним підприємствам. За даними вчених, щодня торгові точки витрачають 113 хвилин на обробку готівки. У перерахунку витрат на рік виходить, що обробка купюр і монет забирає 3,9% вартості від кожної покупки. При цьому багато власників магазинів не визнають цей факт і вважають, що невигідно приймати оплату карткою, а не готівкою.
До 2023 року більшість прийде до одноголосного рішення, вважають вчені. Але при цьому залишаться групи людей, яким буде важко адаптуватися. До них дослідники відносять громадян похилого віку, мігрантів, дрібних підприємців і людей з обмеженими можливостями здоров’я.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас