Понад 7 тис. підприємств торгівлі можуть закритися через законопроект №4030а — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Понад 7 тис. підприємств торгівлі можуть закритися через законопроект №4030а

Казна та Політика
2071
Втрати державного і місцевих бюджетів від прийняття законопроекту №4030а можуть скласти майже 4 млрд гривень через обмеження на порядок продажу тютюнових виробів.
Про це свідчать дані у відповіді Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) на лист Асоціації міст України.
Відповідний законопроект, розроблений депутатами комітету з охорони здоров’я Верховної Ради України, зараз обговорюється в профільних комітетах парламенту. Законопроект, зокрема, пропонує ввести заборону на викладку тютюнових виробів на вітринах кіосків і магазинів, додаткові обмеження на куріння в громадських місцях, а також різке збільшення плати за ліцензію на продаж тютюнових виробів.
На думку першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова, “запропоновані зміни стимулюватимуть антиконкурентний перерозподіл торгівлі сигарет на користь супер- і гіпермаркетів”, а також призведуть до зростання нелегальної торгівлі тютюновими виробами.
З заступником міністра згодні в Національній організації роздрібної торгівлі (НОРТ). В організації також заявили, що прийняття законопроекту призведе до монополізації ринку роздрібного продажу сигарет. Витрати на переобладнання вітрин і торгових залів в середньому, за підрахунками НОРТ, складуть близько 20 тис. грн на кожну торгову точку. Організація зібрала вже понад 11 тис. підписів підприємців проти законопроекту №4030а.
“Близько 10% торгових точок (а це понад 7000 кіосків) можуть закритися. 15-20 тис. громадян України втратять робочі місця”, – прогнозує президент Національної організації роздрібної торгівлі Юрій Бондарєв.
З досвіду Росії і Білорусі, де діє заборона на розміщення тютюнових виробів на вітринах, втрати малого бізнесу були навіть більш істотними. Тільки за перший рік дії заборони закрилося 25-30% торговельних точок. У свою чергу Асоціація міст України оцінила потенційні втрати місцевих громад від прийняття законопроекту на рівні 858 млн грн на рік. Асоціація міст України звернулася до глави комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець і до Кабінету Міністрів з пропозицією більш зваженого підходу в обмеженні торгівлі підакцизними товарами. У 24 з 28 країн-членів Євросоюзу викладка тютюнових виробів на вітринах кіосків і магазинів дозволена.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас