З наступного року вартість спирту в Україні регулюватиметься по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З наступного року вартість спирту в Україні регулюватиметься по-новому

Казна та Політика
503
Із нового року ціни на спирт в Україні будуть регулюватися за спеціально розробленою формулою. Про це в інтерв’ю каналу “112” розповів в. о. голови “Укрспирту” Юрій Лучечко, передає УНН.
За його словами, нинішня формула утворення цін на спирт є корупційною, і тому необхідно розробити нову.
“Щодо ціни на спирт. Дотепер її встановлювали буквально на коліні, кулуарно: директор з директором домовлялися. Зараз ми виходимо з ініціативою запровадження абсолютно прозорої формули ціноутворення. Ми – державна монополія і повинні заробляти. Отже, у формулу забили рентабельність, з якою ми повинні працювати. Плюс якою повинен бути прибуток, адже держава вимагає, щоб ми мали прибуток.
Ось зараз я прийшов на посаду як в. о. і бачу, що всі угоди на продаж спирту (з фіксованою ціною, – ред.) укладені до кінця року. У мене просте запитання: хто міг в березні, коли вони укладалися, спрогнозувати ціну на газ, на зерно? Як можна укласти з основними партнерами договори до кінця року з фіксованою ціною?
Тому ми зробимо прозору ціну і формулу на спирт. У ній буде закладена ціна на зерно, ціна на газ, наші адміністративні витрати плюс наша рентабельність. Це проста формула, яка досі не працювала”, – сказав Ю. Лучечко.
Він зазначив, що ця формула вже практично готова, її залишилося тільки узгодити з Міністерством аграрної політики і продовольства. А нові угоди по цій формулі вже укладатимуться з 1 січня 2018 року.
“Так, угоди будуть укладатися за новою формулою (з 1 січня 2018 року – ред.). “Горілчаники”, звичайно, впираються, вони цього не хочуть. Їм простіше було працювати з фіксованою ціною. Але ми хочемо цю ситуацію переламати. І так само як у нас, всі закупівлі з жовтня переходять на тендери Prozorro. І так само буде із закупівлями газу й зерна (які потрібні для виробництва спирту), щоб всім було зрозуміло, чому ціна така, а не інша. Досі тут (в “Укрспирті”, – ред.) був комітет. Вони робили зріз по ринку і вирішували, за якою ціною купувати”, – додав Ю. Лучечко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас