НБУ і Мінфін провели репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ і Мінфін провели репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд грн

Фондовий ринок
355
Національний банк України (НБУ) і Міністерство фінансів України завершили угоду з державним боргом (репрофайлінг) з обміну облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які перебувають у власності НБУ, на нові ОВДП, повідомив НБУ на веб-сайті.
Згідно з повідомленням, загальний обсяг портфеля ОВДП у власності НБУ становить 360,6 млрд грн, з яких під репрофайлінг потрапили облігації на 219,6 млрд грн.
При цьому близько 145,2 млрд грн від загального портфеля ОВДП були конвертовані в довгострокові гривневі облігації різної строковості з прив’язкою прибутковості до рівня інфляції і ще близько 74,4 млрд грн – у довгострокові гривневі облігації різної строковості з фіксованими відсотковими ставками. Решта портфеля залишилася без змін – з фіксованим рівнем дохідності.
“Погашення облігацій, за якими було проведено репрофайлінг, буде відбуватися рівномірно – приблизно по 12 млрд грн щороку до 2047 року. Такий підхід до погашення основної суми боргу дозволить рівномірно розподілити навантаження на державний бюджет протягом 30 років”, – цитує прес-служба НБУ міністра фінансів Олександра Данилюка.
Як наголошується в повідомленні, наявність одночасно облігацій з фіксованою і плаваючою ставками забезпечить диверсифікацію процентного ризику. У випадку зниження ринкових процентних ставок Міністерство фінансів буде платити менше за рахунок наявності облігацій з плаваючою ставкою, а в разі підвищення ставок на ринку наявність облігацій з фіксованою ставкою буде стримувати вартість позик.
“Одночасно за рахунок прив’язки виплат у частині облігацій до рівня інфляції, репрофайлінг сприятиме проведенню виваженої фіскальної політики, узгодженою з цілями НБУ щодо забезпечення низької і стабільної інфляції”, – цитує прес-служба НБУ заступника голови Нацбанку Олега Чурія.
Наявність ОВДП з фіксованою прибутковістю і різними термінами погашення у портфелі також дозволить НБУ використовувати їх для проведення монетарних операцій у разі виникнення такої необхідності, йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас